Parijs in het donker en ook in de rest van Frankrijk ’s nachts verplicht het licht uit

Dat is nog eens doorpakken. Niet eens per jaar een uurtje linksig donker doen in het kader van Earth Hour maar gewoon elke nacht het licht uit in alle etalages en kantoren. Laatste man de deur uit? Lampen uit. Duidelijk.

Energie besparen en lichtvervuiling verminderen

Vanaf 1 juli dit jaar verplicht de Franse overheid in alle gebouwen waar niet gewerkt wordt het licht te doven. In kantoren wordt het donker met het vertrek van de laatste werknemer, winkels mogen er tot 1 uur ’s nachts nog gezellig uit zien. Het nachtelijk lichtverbod bespaart naar verwachting een hoeveelheid stroom gelijk aan het jaarlijkse (elektrische) energiegebruik van 750.000 huishoudens. Een behoorlijke teug van een goed glas cognac.

Beter slapen en zuiniger leven met lichtverbod

Naast de energetische en financiële voordelen gaat de slaap van mens en dier er op voorruit. Ook het Franse boevengilde zal content zijn met de toegenomen nachtrust. Dat kleine minpuntje is met bewegingssensors e.d. echter prima te ondervangen. Verder is het een maatregel die snel navolging mag krijgen in de rest van de wereld. Simpel uit te leggen, simpel na te volgen én simpel te handhaven.

Bron: Trouw
ImageCredit: liric @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 14 dec 2014

    […] boefjes is een lamp die spontaan aanspringt misschien nog wel afschrikwekkender dan een lamp die voortdurend aanblijft, alleen al vanwege het signaal richting omwonenden. Voor de fietser, die wellicht zijn eigen […]

  2. 19 mrt 2016

    […] perspectief: In Frankrijk krijg je als bedrijf, al sinds 2013, een boete als je ’s avonds de lichten onnodig […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.