Strapatsen Poetin goed voor duurzaamheid EU?

De voortdurende spanningen tussen Rusland en Oekraïne resulteren vanochtend wederom in een stop van de gasleveranties aan Oekraïne. Erg vervelend voor het land zelf maar ook steeds meer voor het westen van Europa; Oekraïne is een belangrijk doorvoerland voor Russisch aardgas.

Gaskraan naar Oekraïne weer dicht

Nederland mag dan een grote speler zijn op de Europese gasmarkt, bij Rusland vallen we in het niet. De vroegere Sovjetstaten zijn voor nagenoeg 100% afhankelijk van Russisch gas en bijvoorbeeld ook Duitsland betrekt ongeveer de helft van zijn gas uit Rusland.

Russisch gas of Nederlandse wind, zon en aardwarmte?

Elk voordeel heb z’n nadeel; de EU kan niet te lang leven met deze onzekerheden. Midden in de zomer is er aan een gebrek aan gas nog wel een mouw te passen, in een strenge winter geeft het echt problemen.

Voor de korte termijn zal de EU vast terugvallen op andere twijfelachtige regimes zoals Qatar die maar wat graag vloeibaar aardgas willen leveren. Hopelijk zien de regeringleiders echter in dat ook dat een aflopende zaak is en maken ze nu dan toch versneld stappen met duurzame energie.

De klimaatcrisis wordt door niemand echt gevoeld, een energiecrisis in een koude winter zet de boel vast sneller op scherp. Laat die Russen maar in de eigen voet schieten! 😉

Bron: NRC

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.