Update Urban Crops: Midden in de stad groenten verbouwen met hydroponics

De wereld is nog lang niet vol maar druk is het zeker. Inmiddels zijn we de 7 miljard gepasseerd en de 9 miljard is reeds in zicht. Bijna allemaal hebben we honger, de een iets meer dan de ander. Voedsel verbouwen kost ruimte en hoe drukker het wordt de meer ruimte nodig is om iedereen te kunnen voeden. Urban Crops zoekt de vereiste ruimte daarom in de hoogte.

//Update 20 mei 2014 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 17 juni 2013):

Start-up ECF Farm Systems uit Berlijn schaalt het Aquaponics concept flink op

Bij het Nederlandse bedrijfje Urban Crops, hieronder beschreven, groeien de groente vissen in synergie. De poep van de vissen is voer voor de planten en de vissen leven in schoon water. Waar Urban Crops vooralsnog alleen enkel een prototype op aquarium schaal heeft laten zien gaan de collega’s uit Berlijn echte klanten bedienen. Nog steeds niet op enorme schaal maar ECF denkt toch een jaaromzet van 550.000 euro te kunnen gaan draaien. Dat begint ergens op te lijken, lees verder op Phys.org: Berlin start-up pioneers fish-farm veggie garden.’

//Einde update

Vertical farming: Wolkenkrabbers vol sla en tomaten

Waar veel mensen bij elkaar in de buurt willen wonen is hoogbouw al jaren de standaardoplossing. Waar veel mensen willen wonen moeten evenveel mensen ook wat kunnen eten. Momenteel wordt al het voedsel van heinde en verre de steden ingevlogen en onderweg verliest het smaak en voedingswaarde. Verder is er energievretende koeling en snel transport (vaak door de lucht) nodig om de etenswaren nog een beetje vers bij de consument te krijgen.

Urban Crops stelt voor met ons voedsel hetzelfde te doen als dat we al jaren met onszelf doen: Stapelen! Bij varkensflats waren hiertoe nog ethische bezwaren maar voor planten zijn die moeilijk te verzinnen. Praktische bezwaren zijn er ook nauwelijks; lege kantoorkolossen te over. Groenten en vruchten verbouwen op de plaats waar ook de consumptie plaatsheeft biedt grote voordelen. Verser wordt het niet en het scheelt enorm in de ‘foodprint’ van onze groentjes.

Hydroponics: Groenten verbouwen zonder tuinaarde

Urban Crops wil in Amsterdam een verticale boerderij realiseren op basis van hydroponics. In een dergelijk systeem groeien planten direct in het water. Door zonder aarde te werken is een verticale boerderij toch relatief licht te bouwen en de afwezigheid van aarde maakt dat de in het water opgeloste voedingstoffen de plantjes veel sneller bereiken.

Hieronder een inspirerend verslag van een New Yorks restaurant dat zijn groenten op eigen dak verbouwt. Met zo’n hightech moestuin op je dak heb je sowieso een gaaf verhaal en het ziet er nog zeer smakelijk uit ook. Een Urban Crops salade matched vast uitstekend met een tosti uit de Amsterdamse TostiFabriek. Lekker bezig!

Op 8 november 2013 presenteert Accenture de Innovation Awards.
WattisDuurzaam.nl is betrokken bij de organisatie van de Groene Tulp, de award voor duurzame innovatie. 
In aanloop naar de finale bespreken we op Wattisduurzaam.nl de concepten van deelnemers. UrbanCrops is een van de kanshebbers voor de Groene Tulp voor duurzaamheid en de overkoepelende publieksprijs. Wilt u de kansen van UrbanCrops bij deze laatste prijs vergroten? Kijk hier en stem via Facebook, Twitter of LinkedIn!

Meer informatie over de Accenture Innovation Awards?
Kijk op InnovationAwards.nl.

Meer info: Urban Crops
ImageCredit: erikdungan @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 08 okt 2016

    […] hierbij niet in de volle grond maar in een voedingsrijke reststroom van de kokosindustrie. Het aquaponische systeem werkt waterbesparend en geeft veel controle over het groeiproces van de […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.