Gokken bij Ladbrokes op uitsterven makreel en zwaardvis

Uit afkeer van de bio-industrie laten veel vegetariërs de kippenvleugels en biefstukjes staan. Het eten van in het wild gevangen scharrelvis wordt in deze groep dikwijls als acceptabel alternatief gezien, maar voor hoelang nog?

Tijd voor kweekvis om de wilde soorten te behouden?

Er is absoluut een en ander aan te merken op de industriële fabricage van vlees. Dankzij de grootschalige fokkerij echter zullen varkens, runderen en kippen niet snel uitsterven. Juist omdat we zo ontzettend genieten van dooie dieren zorgen we dat er continu voldoende in leven blijven.

Net zoals er onvoldoende wilde koeien rondlopen om in onze behoefte te voldoen is ook de natuurlijke productie van de zee onvoldoende om het tempo van consumptie bij te te houden. Desalniettemin beslaat het percentage kweekvis slechts een gering gedeelte van de totale markt, het merendeel van de vis wordt nog altijd uit de open zee gehengeld.

Het besef van de eindigheid van deze vangstmethode is er wel degelijk, vooralsnog echter prevaleert het korte termijn (werkgelegenheids)belang van de vissers steeds weer boven de zekerstelling van de bedrijfstak in de toekomst.

Wedje leggen op het leegvissen van de zeeën

In het Verenigd Koninkrijk kan je het zo gek niet bedenken of je kan er geld op in zetten. De kritieke toestand van de visstapel inspireerde de bookmakers bij Ladbrokes tot een nieuw type kansspel: Met graagte nemen ze inmiddels weddenschappen aan op de overlevingskansen van vissoorten als makreel, schelvis, tonijn en zwaardvis.

De publiciteit rond dit nieuwe gokken brengt voor de bookies in de eerste plaats prima gratis reclame. Toch stelt het – op moreel verwarrende wijze – ook een belangrijk probleem aan de kaart. Wanneer overheden het niet eens worden over visquota is een Chinees goksyndicaat wellicht wel instaat de visstand op peil te houden.

Bron: Guardian
ImageCredit: ursula1964 @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.