Oude pannen blijven bruikbaar met inductie-adapter

Als transitieblogger dacht ik aardig op de hoogte te zijn van wat er zoal op de markt is. Gisteravond ben ik echter blij verrast door een simpele innovatie die ik trof in de graaibakken van een goedkope super.

De inductie-adapterplaat zal dan ook niet zo nieuw zijn, voor mij was ie dat zeker wel.

‘Inductie is zonde van de oude pannen’

Al gaat er volgens de kenners nog steeds niets boven koken op gas, de inductiekookplaat is echt een grote verbeteringen ten opzichte van oudere elektrische kooksystemen.

Een strakke glasplaat past daarbij vaak ook nog veel beter in een moderne keuken, is een stukje veiliger en is vooral ook veel eenvoudiger schoon te houden dan een gasfornuis. Bij veel nieuwbouwprojecten en keukenrenovaties is inbouw van een inductiekookplaat een no-brainer. Vanwege het magnetische werkingsprincipe (zie filmpje) gaat de stap naar inductie vaak wel gepaard met afdanken van kookgerei.

Voorheen prima pannen blijven volkomen cool onder de invloed van inductie. De meeste consumenten kiezen dan voor een nieuwe set glanzende pannen die wel op de inductie-techniek werken. De oude pannen belanden, via de achterkant van de kast en een langdurig anoniem bestaan op zolder, bij de eerst volgende verhuizing uiteindelijk vaak op de stort.

Elke pan geschikt voor koken op inductie

Verkopen op de rommelmarkt of doneren via de Goedzak blijft natuurlijk een optie maar de budgetsuper had dus nog een beter idee: Een simpel plaatje met een handvat voor onder de ongeschikte pan. Deze plaat warmt wel op door de inductie en geeft zodoende de warmte af aan alles wat er boven staat.

Dit maakt niet alleen hergebruik van de bestaande keukeninventaris mogelijk, het voegt zelfs mogelijkheden toe. Door de gelijkmatige warmte die de adapterplaat verspreid is het bijvoorbeeld mogelijk om ook in aardewerk of glas op inductie te koken. Iets dat je op gas toch niet snel zou doen.

ImageCredit: Waschbaer

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. marijke schreef:

  wat fantastisch, dan kunnen de pannen weer van zolder in de – inmiddels volle – kast.
  dan maar achterin…

  • Wilma van der Graaf schreef:

   Kijk goed uit! Ik heb in het weekend die (nieuwe) adapter op mijn nieuwe inductiekookplaat gebruikt en de kookplaat is dus kapot en onbruikbaar! Ik had beiden aangeschaft om op de camping te gebruiken, handig hoefde ik geen 2e set pannen aan te schaffen, dacht ik…Gelijk een mail geschreven naar de leverancier van de kookplaat en vandaag kreeg ik deze mail terug;
   Hartelijk dank voor uw e-mail.

   De inductie-adapter is de oorzaak van uw probleem. Op de inductie plaat mag alleen de speciaal daarvoor geschikte pannen gebruikt worden. De inductie-adapter zorgt ervoor dat de inductie plaat zijn warmte niet kan vervoeren, waardoor de inductieplaat stuk gaat. Wanneer u de inductie-adapter hebt gebruikt vervalt uw garantie. U kunt het beste terug gaan naar de winkel.

   Ik laat het er, uiteraard, niet bij zitten en probeer nu via via mijn gelijk te halen en gebruik te maken van mijn 36 maanden garantie op beide artikelen.
   Maar het voelt aan als een flinke kater!!

   • Lemoine schreef:

    Lijkt mij het antwoord van een gewiekst verkoper die rommel wil slijten voor eerste keus.Ik wilde dat ook aanschaffen voor de grill plaat van Aldi op zo een plaat voor de camping. Ik zoek verder
    Wil u degelijk materiaal, volgende website van koperen kookpotten heeft een adapter om te gebruiken met zijn koperen potten:
    http://www.falkculinair.com

 2. Thijs schreef:

  Hmm, vervelende situatie Wilma.

  Toch geef ik de inductieadapter vooralsnog het voordeel van de twijfel. Tenslotte is het in wezen óók een inductiepan, alleen ontbreken de opstaande randen. Bovendien, als een inductieplaat zijn energie niet kwijt kan zal hij zichzelf normaliter uitschakelen. De meeste inductieplaten zijn hiertoe in ieder geval prima beveiligd.

  Klinkt voor mij kortom iets teveel als een fabrikant die onder de garantie uit wil komen. Ik ben benieuwd naar de verklaring van uw leverancier, mocht hij hier zijn verhaal willen doen dan is hij natuurlijk van harte welkom.

  In ieder geval veel succes met de afhandeling.

 3. Top Kok schreef:

  Er zijn ook iets duurdere varianten te verkrijgen dan degene hierboven beschreven. Dit is het type van WPRO en wordt zelfs via de site van Whirlpool verkocht. Het lijkt me als zij het zelf te koop aanbieden, dit geen consequenties kan hebben voor de garantie.

  http://www.whirlpool.nl/accessoires-1/koken-2/accessoires-voor-kookapparaten-3/102182004/

 4. Lieke schreef:

  Ik ben al een tijdje op zoek naar een goedkope inductie-adapter! Waar heb je het uiteindelijk gekocht?
  In een kookwinkel ben ik al snel €50-€80 kwijt…
  Er moet toch een goedkopere oplossing zijn?

  Groet,
  Lieke

  • Thijs schreef:

   Hoi Lieke, dit artikel kwam naar aanleiding van een inductie-adapter in de aanbieding bij ofwel de Aldi of de Lidl. Naar ik meen voor iets van 15 euro. Niet gekocht en/of getest want hier koken we op gas.

 5. Jeroen ten Hoeve schreef:

  Ik heb deze adapter ook gekocht en vond hem er zwak werken, daarna toch maar keramische pannen aangeschaft bij http://www.kitchenandmore.nl en die bevallen mij uitstekend.

 6. Jessica schreef:

  Ik heb ook een adapter bij Kitchen&More (www.kitchenandmore.nl) gekocht, niet duur (zoals andere kookwinkels) en werkt super!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.