Oude pannen blijven bruikbaar met inductie-adapter

Als transitieblogger dacht ik aardig op de hoogte te zijn van wat er zoal op de markt is. Gisteravond ben ik echter blij verrast door een simpele innovatie die ik trof in de graaibakken van een goedkope super.

De inductie-adapterplaat zal dan ook niet zo nieuw zijn, voor mij was ie dat zeker wel.

‘Inductie is zonde van de oude pannen’

Al gaat er volgens de kenners nog steeds niets boven koken op gas, de inductiekookplaat is echt een grote verbeteringen ten opzichte van oudere elektrische kooksystemen.

Een strakke glasplaat past daarbij vaak ook nog veel beter in een moderne keuken, is een stukje veiliger en is vooral ook veel eenvoudiger schoon te houden dan een gasfornuis. Bij veel nieuwbouwprojecten en keukenrenovaties is inbouw van een inductiekookplaat een no-brainer. Vanwege het magnetische werkingsprincipe (zie filmpje) gaat de stap naar inductie vaak wel gepaard met afdanken van kookgerei.

Voorheen prima pannen blijven volkomen cool onder de invloed van inductie. De meeste consumenten kiezen dan voor een nieuwe set glanzende pannen die wel op de inductie-techniek werken. De oude pannen belanden, via de achterkant van de kast en een langdurig anoniem bestaan op zolder, bij de eerst volgende verhuizing uiteindelijk vaak op de stort.

Elke pan geschikt voor koken op inductie

Verkopen op de rommelmarkt of doneren via de Goedzak blijft natuurlijk een optie maar de budgetsuper had dus nog een beter idee: Een simpel plaatje met een handvat voor onder de ongeschikte pan. Deze plaat warmt wel op door de inductie en geeft zodoende de warmte af aan alles wat er boven staat.

Dit maakt niet alleen hergebruik van de bestaande keukeninventaris mogelijk, het voegt zelfs mogelijkheden toe. Door de gelijkmatige warmte die de adapterplaat verspreid is het bijvoorbeeld mogelijk om ook in aardewerk of glas op inductie te koken. Iets dat je op gas toch niet snel zou doen.

ImageCredit: Waschbaer

Dit vind je misschien ook leuk...