Lockheed Martin’s Skunk Works brengt kernfusie dichterbij

Skunk Works is de geheimzinnige ontwikkelafdeling van vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Aan welke militaire drones en gevechtsvliegtuigen er gewerkt wordt blijft meestentijds binnenskamers, dat de afdeling ook aan vredelievender projecten werkt is echter een goede reden toch eens naar buiten te treden.

Compacte 100 megawatt kernfusie-reactor

Kernfusie is al jaren een belofte. De enorme kernfusie-reactor ITER die momenteel in het Franse Cadarache gebouwd wordt maakt gebruik van enorm krachtige magneetvelden om een plasma van Deuterium en Tritium te laten fuseren tot Helium. De vele uitdagingen die daarbij nog moeten worden overwonnen maken dat energie uit fusie niet voor 2050 verwacht wordt (meer daar over in deze uitgebreide longread).

 

Een van de belangrijkste problemen in de Tokamak-opstelling van ITER is de instabiliteit van het plasma. In de opzet van Skunk Works blijft het plasma dankzij slimmere magneet-feedback veel eenvoudiger stabiel. Dit maakt deze kernfusie-reactor veel kleiner en simpeler en daarmee wellicht stukken goedkoper en sneller te realiseren. Het jaartal 2025 wordt genoemd, knap ambitieus in een wereld waar het immer verschuivende ‘binnen 50 jaar’ al decennia lang het adagium is.

Bron: Solve for X
IImageCredit: gun4hire @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.