Duurzaamheid in De Wilde Keuken

De Wilde Keuken van Wouter Klootwijk is een fantastische serie over voedsel. Het programma vult een zelfgecreëerde niche tussen de Keuringsdienst van Waarden en Omroep Maxim: Aan de ene kant zeer informatief, aan de andere kant traag, superdroog en bijna absurdistisch. Twee uitzendingen gaven recent eindelijk aanleiding ook hier wat reclame te maken voor het kookrogramma van de NTR.

Goed om te (w)eten en erg grappig

De Wilde Keuken is televisie die volgens de wetten van de zapcultuur niet zou mogen aanslaan. Elke uitzending kijk je voor je gevoel zeker een volle drie minuten naar de presentator die ergens door een mooi landschap fietst; zonder voice-over. Zeer veel aandacht is er ook voor de bouwkeet die de hele wereld wordt overgesleept.

Toch werkt het, er blijven immers wekelijks honderdduizenden mensen voor thuis. Ook op Uitzendinggemist zijn de statistieken prima. Vooral de uitzending over paardenvlees (daar was Klootwijk net voor alle schandalen uit mooi vroeg bij) is naderhand nog uitstekend bekeken. De herkomst en de productie van onze voeding raakt natuurlijk sowieso sterk aan duurzaamheid, de onderstaande afleveringen passen echter in het bijzonder op deze site.

Uitstapje naar uitvinders: Energie opwekken en besparen

Deze uitzending begint met een slimme manier om mosselen te vangen.  Stukken efficiënter voor de visser, stukken beter voor de bodem. Dezelfde visser heeft ook een goedkope wind/watermolen uitgedacht. De verticale molen met horizontale flexibele wieken werkt waarschijnlijk vooral op frictie. Dat hij draait is niet zo bijzonder, of hij veel vermogen opwekt is lastig te gokken. Iemand daar goede ideeën over?

Verder een stuk over LED-licht in kassen. Planten zijn groen omdat dat de enige kleur licht is die ze reflecteren, kweeklampen die stralen in het gehele kleurenspectrum zijn dus niet optimaal. Met rode en blauwe LEDs doen de planten het net zo goed, zonder verspilling van groene energie. Zo kun je met de kasplantjes ook mooi de hoogte in.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Kweekvis & oesters uit Zeeland

Voedsel voor ons voedsel. Tongetjes krijgen wormen en die wormen eten stof uit de meelfabriek om de hoek. Oesters groeien op algjes die de oesterboer zelf kweekt. Leuke uitzending over voedselkringlopen en het benutten van reststromen in de viskwekerij.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Meer afleveringen & ImageCredit: NTR

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.