Aandeelhouder Follow This schrijft mee aan klimaatstrategie BP

Pearl GTL, via Shell
Opnieuw relevant: 27 maart 2020
Het Britse olieconcern BP en de activistische aandeelhouder Follow This schrijven samen een klimaatresolutie en leggen deze in 2021 voor aan de aandeelhouders. Follow This trekt de eigen resolutie voor de AVA van mei 2020 in. BP kondigde kort na het aantreden van nieuwe CEO Bernard Looney aan in 2050 klimaatneutraal te willen opereren, met inbegrip van de uitstoot van de energieproducten die het bedrijf verkoopt. Hieronder eerdere berichten over Follow This.

Aegon drukt door en steunt Follow This in klimaatresolutie Shell

De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell komt er weer aan. Dat betekent traditioneel dat mijn inbox wekenlang volstroomt met persberichten van Follow This. Dit is de mooiste van de afgelopen 3 jaar. Tot nu toe.

Investeren in lijn met wereldklimaatakkoord

Update 16 april 2018: Verzekeraar Aegon, met € 315 mrd aan beheerd vermogen een van de grootste beleggers van Nederland, steunt de aandeelhoudersresolutie die Shell dwingt tot serieus klimaatbeleid.

“Shell heeft het afgelopen jaar belangrijke stappen gezet richting duurzaamheid – zeker ook in vergelijking met soortgelijke bedrijven”, zegt Eric Rutten, voorzitter Verantwoord Beleggen bij Aegon. Desondanks zit er een gat tussen de ambitie van Shell en de actie die nodig is om de klimaatverandering tot 2 graden of minder te beperken. Rutten: “Aegon vindt het van groot belang dat de doelstellingen van Parijs echt worden gehaald, zowel maatschappelijk als vanuit het oogpunt van onze klanten.”

Tijdens Shell’s aandeelhoudersvergadering op 22 mei komt de derde versie van de resolutie van Follow This ter stemming. Eerder vandaag raadde Shell zijn aandeelhouders af voor deze resolutie te stemmen. Metaalpensioenfonds PME gaf desondanks aan ook met Follow This mee te stemmen, net als vorig jaar.

Eerdere berichten over Follow This hieronder.


Pensioenbeheerder Total steunt duurzame resolutie Shell

De Nederlandse vermogensbeheerder Blue Sky Group schaart zich achter de aandeelhoudersresolutie van Follow This. Blue Sky beheert onder meer pensioenen van Shell’s concurrent Total in Nederland.

Kritische massa voor duurzaam Shell groeit

Update 4 april 2017: Na vermogensbeheerder Actiam zegt nu ook collega Blue Sky publiekelijk toe vóór de resolutie van Follow This te stemmen tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell op 23 mei 2017.

Blue Sky is goed voor € 20,5 mrd aan beheerd vermogen, onder meer uit de pensioenpotten van luchtvaartmaatschappij KLM en Shell’s oliecollega Total Nederland. Ook de grote vermogensbeheerders MN en Ecofi Investissements spraken zich eerder positief uit over de doelstelling van Follow This, echter zonder de toezegging mee te stemmen. ID&T-miljonair Duncan Stutterheim stemt sowieso voor een duurzaam Shell en maakte met € 0,5 mln aan Shell-aandelen de indiening van de nieuwe resolutie mogelijk.

Op naar een een positief en duurzaam stemadvies

“We hopen dat dit andere beleggers stimuleert om zich ook uit te spreken, voor en achter de schermen”, zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This. Dat zou Shell bewegen om de groene resolutie van Follow This dit keer met een positief stemadvies aan zijn aandeelhouders voor te leggen. Wat daarbij vermoedelijk ook helpt, is dat de activistische crowdaandeelhouder zijn nieuwe resolutie veel subtieler heeft verwoord. Van Baal vraagt Shell ‘leiderschap in de energietransitie te nemen door emissiereductiedoelen te stellen die in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs’.

In een eerdere resolutie, die Shell in 2016 ter stemming bracht, vroeg Follow This van het olieconcern om al zijn winst die het (nu nog) maakt te investeren in duurzame energie. Dat was niet alleen voor Shell maar ook voor veel beleggers te dwingend. Van Baal kreeg dan ook slechts 2,5 procent van de aandeelhouders mee.

Het oorspronkelijke bericht van 21 april 2016 hieronder:


Shell niet toe aan versneld vergroenen. Total, Dong wel

Olieconcern Shell adviseert zijn aandeelhouders tegen plannen voor versnelde verduurzaming van de bedrijfsvoering te stemmen op de aandeelhoudersvergadering van 24 mei 2016.

Krijgt Follow This de pensioenfondsen alsnog mee?

Aandeelhouders van Shell stemmen volgende maand over de vraag of Shell de winst, die het concern maakt met de fossiele olie en gas, moet investeren in duurzame energieprojecten.

Follow This, een groep activistische Shell-aandeelhouders onder leiding van energiejournalist Mark van Baal, zette dit punt op de agenda van de aandeelhoudersvergadering.

Shell zelf is tegen de ingediende plannen maar Van Baal ziet een goede kans om belangrijke aandeelhouders, zoals ABP en PGGM, toch mee te krijgen: “We hebben goede hoop dat de Nederlandse pensioenfondsen, die hun portefeuille willen vergroenen, dit agendapunt aangrijpen om hun Shell-aandelen toekomstbestendig te maken.”

Shell’s concurrentie gooit het roer wel om

Op 19 april 2016 maakte Shell’s Franse concurrent Total bekend een aparte tak voor duurzame energie, elektriciteitshandel en energieopslag op te richten. Een opvallende stap voor een olie- en gasconcern, al is Total via een meerderheidsaandeel in zonne-energiegigant SunPower al langer sterk actief in duurzame energie.

Het Deense energieconcern Dong besloot begin 2016 nog stelliger om alle inkomsten uit zijn fossiele energietak in te zetten voor versnelde groei in hernieuwbare energie. Follow This heeft dit model ook voor Shell voor ogen.

“Wat we vragen is niet meer dan logisch in een tijd waarin het steeds duurder wordt om olie uit de grond te halen, het alternatief goedkoper wordt en de wereld om duurzame energie vraagt”, zegt Van Baal. “Stel je voor wat er zou gebeuren als Shell zou zeggen: wij nemen de leiding in de overgang naar duurzame energie en zetten onze miljarden in om de energietransitie te versnellen. Het doel van onze beweging is dat Shell zich voldoende gesteund voelt het roer om te gooien.”

Wel innoveren en investeren, geen haast

Op een bijeenkomst van ingenieursvereniging Kivi deze week bleek nog eens dat Shell absoluut voorsorteert op een dominante rol voor duurzame bronnen in de energiesector. Chris Laurens, vicepresident Innovation en New Energy Technologies, zette in een heldere presentatie uiteen dat Shell gelooft dat zonne-energie in de toekomst het leeuwendeel van de mondiale energievraag dekt.

Laurens ziet voor Shell vooral een rol in het opslaan en transporteerbaar maken van duurzame elektriciteit, in de vorm van waterstof of afgeleide hernieuwbare brandstoffen. De vicepresident sluit directe investeringen in de opwek van duurzame elektriciteit echter niet uit: “We stapten als een van de eersten in offshore wind en er staat in de krant dat we daar opnieuw over nadenken.”

Getuige het stemadvies van Shell zit een grote omslag er voor de korte termijn echter niet in. Dat an sich is geen grote schok, maar Follow This had op een minder stellige afwijzing gehoopt. Van Baal: “Na de positieve signalen van het afgelopen jaar – Shell stopte met boren op de Noordpool, wil windturbines bouwen in de Noordzee en kondigde zelfs een strategiewijziging aan in het jaarverslag – is dit natuurlijk een tegenvaller.”

Bron: Follow This / Imagecredit: Shell, via Flickr Creative Commons (Cropped)

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. 13 mei 2016

  […] zich bij een groeiende groep olie- en gasbedrijven die investeren in duurzame energie. Voorloper Total zet met dochterbedrijf SunPower al jaren in op de groei van zonne-energie en het Noorse Statoil en […]

 2. 16 mei 2016

  […] Eni zetten naast het relatief schone fossiele gas ook in op echt emissievrije energiebronnen. Total kondigde in april 2016 aan alle duurzame activiteiten in een nieuwe divisie te groeperen Met de New […]

 3. 08 jun 2016

  […] heeft £ 25 mln (€ 32 mln) gekost en duurde al met al twaalf jaar. Onder meer het Franse olieconcern Total en het Zwitserse techbedrijf ABB investeerden mee […]

 4. 16 aug 2016

  […] voor de lucht- en scheepvaart en voor militaire klanten. Total zet met de accutechniek zijn duurzame energieambities kracht […]

 5. 20 okt 2016

  […] Infra, onderdeel van VolkerWessels werkt met olieconcern Total en buizenfabrikant Wavin aan een prototype van een plastic wegdek. De prefab […]

 6. 04 nov 2016

  […] de rijen in de fossiele sector niet meer gesloten. Multinationals als Dong en Total geven de strijd op en ook olielanden als Noorwegen en Saoedi-Arabië nemen serieuze stappen in de […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.