Drie en halve ton op veiling voor schieten op een Namibische neushoorn

In Azië worden aan de hoorn van een neushoorn allemaal genezende en zelfs potentie verhogende krachten toegedicht. In de rest van de wereld vinden we dat een idiote gedachte en zijn de meeste mensen stellig tegen de jacht op neushoorns. Feit is echter dat de vraag naar de hoorns blijft bestaan.

//Update 12 januari 2014 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 4 maart 2013):

Vandaag vond de veiling waarover we in oktober berichten plaats. 350.000 dollar had een Amerikaan over voor de jacht op een neushoorn. Het geld zal worden aangewend om het leven voor de overige leden van de (bedreigde) diersoort te verbeteren. De neushoornpopulatie moet groeien voor het behoud van de soort. Dan is er ook weer meer te schieten..

//Update 28 oktober 2013 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 4 maart 2013):

Het kan altijd nog gekker, de Dallas Safari Club trapt even tegen een paar tere schenen: De club organiseert een veiling voor een jachtvergunning die de koper het recht verschaft een neushoorn af te knallen. Het opgehaalde geld zal worden gedoneerd ter bevordering van het behoud van neushoorns in het wild.

De verontwaardiging begrijp ik, maar ik deel hem niet. Als de neushoornpopulatie kan groeien dankzij geld dat wordt verdiend aan het afschieten van enkele individuen dan is dat een reële optie. Voorstellen tot het afschieten van leden van de safari club om de mensheid als geheel te helpen zijn dan ook wat flauw. Ook dit is out of the box denken, en als het werkt dan werkt het.

//Einde update.

Verboden en bescherming ontoereikend, legaliseer de handel in de hoorns van neushoorns

Controle en regelgeving ten spijt; zolang er mensen grof blijven betalen voor de illegaal geschoten hoorns zullen stopers bereid blijven de beesten neer te halen. Milieubeschermers beginnen deze ongemakkelijke waarheid ook te onderkennen. Om de soort voor uitsterven te behoeden stellen ze serieus voor de handel dan maar te legaliseren. Afscheren van de hoorns onder verdoving is tenslotte mogelijk. Na verlies van zijn trots kan de neushoorn daarna pijnvrij nog een mooi leven leiden, zonder continue op zijn hoede te hoeven zijn voor stropers.

We don’t cooperate with terrorists?

Natuurlijk is dit toegeven aan misstanden in de wereld. Soms echter is een pragmatische oplossing het hoogst haalbare. Onze lieve heer heeft nu eenmaal vele vreemde kostgangers en die kun je niet allen tegelijk verslaan. Leven en laten leven is in het geval voor de neushoorn al stukken aangenamer dan het onvermijdelijke alternatief.

Op deze manier draaien de economische aspecten van de stroperij volledig om: Enerzijds vervalt een enorme kostenpost aangaande bescherming – toch altijd  dweilen met de kraan open en alleen te financieren door overheden of charities. Daartegenover staat de opbrengst van de nu legaal verhandelde hoorns. Zowel de besparing en de verdiensten kunnen dan ten goede komen aan de beesten zelf. In vele opzichten beter, al blijft het absoluut zonde van de hoorns.

Bron: BBC
ImageCredit: el4animal @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.