Duurzaam Beleggen: Gaan verzekeraars de Carbon Bubble doorprikken?

De #CarbonBubble was onlangs redelijk trending; wat er mee bedoeld werd is dat veel grote oliebedrijven en andere verstokers van fossiele brandstoffen véél meer reserves op de balansen hebben staan dan ze ‘mogen’ verstoken. Willen we onder de grens van twee graden global warming blijven dan moet meer dan de helft van de olie in de grond blijven.

Zonder wetgeving geen bubble. En wetgevers zijn traag

Stel dat er daadwerkelijk wetgeving komt die dit gaat bewerkstelligen dan daalt de (beurs)waarde van deze bedrijven aanzienlijk. Net als de huizenbubbel en de dotcombubbel geloven vele mensen dat ook de CO2-bubbel zal leeglopen. Ik hoop het van harte maar ik heb er ook sterke twijfels bij; hoewel er al jaren wordt gepreekt en gediscussieerd over klimaatverandering zijn nog weinig overheden ook echt tot concrete stappen gekomen.

En, zelfs al komt deze wetgeving alsnog op korte termijn stabiel tot stand, het ligt niet voor de hand dat overheden de fossiele multinationals en de betrokken beleggers er dan alleen laten voor vliegen. Tenslotte zijn er ook ‘systeem-energieleveranciers’ die niet mogen klappen, net zoals er systeembanken zijn die met veel geld in de betreffende bedrijven zitten.

Bubbel vanuit consumptie en/of eisen van burgers

Vanuit de wetgeving dus vermoedelijk geen disruptieve veranderingen, lukt het wellicht via de boze burgerij? Hmm, ook daar verwacht ik niet veel van; betrokken burgers zijn zich in toenemende mate bewust van de risico’s van klimaatverandering, consumenten en belastingbetalers blijven desalniettemin streven naar de laagste kosten en hoogste opbrengsten.

Die blijven voor het overgrote deel dus weg van dure duurzame oplossingen, zowel politiek als in de directe bestedingen. Sporadische succesvolle wetgeving ter bevordering van klimaat en milieu worden onder politieke druk juist snel weer teruggedraaid. Erger nog; sommige idioten zijn zo conservatief dat ze zelfs niet op kosten willen besparen als er een link naar global warming wordt gemaakt.

Gaan pensioenfondsen voor duurzame innovatie?

Veel burgers zijn ook werknemers, dus veelal aangesloten bij pensioenfondsen. Nog niet zo lang geleden was er veel ophef over pensioenbeleggingen in clusterbommen, porno, abortus en allerhande andere zaken waar grote of kleine bevolkingsgroepen aanstoot aan namen. De ophef was bleek uiteindelijk groot genoeg om deze mooi renderende beleggingen af te stoten.

Over global warming en milieuvervuiling zijn de meningen echter veel minder sterk, en tegelijkertijd zeer sterk verdeeld. Momenteel gaat het met de pensioenen sowieso niet zo lekker, al te veel druk vanuit de premiebetalers en de pensionado’s moeten we dan ook niet te verwachten.

Verzekeren tegen natuurrampen, veroorzaakt (of versterkt) door klimaatverandering

Willen we de olieboeren en kolenstokers daadwerkelijk aan de emissiebudgetten houden dan vergt dat partijen die én kapitalen beleggen én direct hinder ondervinden van klimaatveranderingen. Verzekeraars voldoen uitstekend aan deze voorwaarden. De grote verzekeraars hebben miljarden aan premies te verschuiven en ze beginnen de gevolgen van global warming inmiddels stevig te voelen.

Steeds meer van de ingelegde premies moeten ook daadwerkelijk worden uitgekeerd; stormschade, overstromingen en andere natuurverschijnselen die worden versterkt door het veranderende weer drukken enorm op de resultaten. Vandaag presenteerde het grote Munich RE bijvoorbeeld een flink lagere winst als gevolg van de recente overstromingen in Duitsland.

Zien de verzekeraars hierin een aanleiding om de enorme financiële invloed in te zetten ter bevordering van duurzame vernieuwing? Compenseren lagere schade-uitkeringen in de toekomst lagere beleggingsrendementen op korte termijn ? Laten we het hopen, iemand moet het goede voorbeeld geven.

ImageCredit: Ayla87 @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Chris schreef:

    Interessante vragen worden in dit artikel opgeworpen. Wat je gelukkig wel ziet is dat steeds meer consumenten kritisch kijken naar duurzaamheid. Helaas wordt daar ook weer slim op ingespeeld door producenten, maar dat is een ander verhaal..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.