Wat is een duurzame inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering verzekert jouw spullen, die los in het huis staan, tegen onder meer brand-, storm- en waterschade. In dit artikel kijken we hoe een duurzame inboedelverzekering bijdraagt aan een duurzame wereld. 

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Independer.nl.

Wanneer er oproep gedaan wordt op de inboedelverzekering, worden aangetaste spullen vaak geheel vervangen. Ook als deze nog goed te repareren zijn. Zonde en slecht voor het milieu. Gelukkig zijn er verzekeringen die een alternatief bieden: duurzame inboedelverzekeringen. Maar hoe werkt dit precies?

Twee aspecten van duurzaamheid bij het verzekeren van de inboedel

Een inboedelverzekering kan op twee manieren duurzaam zijn. Als eerste kunnen verzekeraars kiezen om jouw verzekeringspremie op een verantwoordelijke, duurzame wijze te beleggen. Verzekeraars investeren dan jouw premie in duurzame ondernemingen of projecten, bijvoorbeeld in zonne- of windenergie. Hiermee steun jij indirect projecten die zich bezighouden met duurzaamheid of het milieu.

Daarnaast kan een inboedelverzekering ook duurzaam zijn doordat verzekeraars bij de uitkering duurzame oplossingen aanbieden. Bij geleden schade kunnen de verzekerden bijvoorbeeld kiezen of ze hun spullen willen laten repareren in plaats van vervangen. Dit kan uitgevoerd worden door herstelbedrijven met een duurzaam kenmerk. Ook kunnen er duurzamere alternatieven als vervanging worden aangeboden, zoals herstel van schades met een milieuvriendelijke verf dan het originele product.

Voordelen van duurzame inboedelverzekering

Een duurzame inboedelverzekering kan bijdragen aan een betere en milieuvriendelijkere wereld. Wanneer jij de kans krijgt om jouw beschadigde koelkast of wasmachine te laten repareren in plaats van geheel te vervangen, wordt er minder CO₂ uitgestoten. Grondstoffen hoeven namelijk niet opnieuw gedolven, vervoerd en verwerkt te worden tot een eindproduct, dat vervolgens nog geleverd moet worden. De materialen benodigd voor een reparatie vallen in het het niet bij de materialen benodigd voor een nieuwe koelkast.

Als repareren echt niet mogelijk is draagt een verzekeraar die enkel investeert in duurzame initiatieven, alsnog meer bij aan een schonere wereld dan een verzekeraar zonder duurzaam beleggingsbeleid.

Hoe vind ik een duurzame inboedelverzekering?

Er zijn steeds meer verzekeraars die zich bezighouden met duurzame inboedelverzekeringen. Het is de moeite waard om goed onderzoek te doen en te vergelijken welke duurzame opties er worden aangeboden. Bekijk in welke ondernemingen of instellingen verzekeraars investeren en hoe maatschappelijk verantwoord deze bedrijven daadwerkelijk zijn. Vergelijk bij de keuze van je inboedelverzekering ook welke mogelijkheden tot uitkering verzekeringen aanbieden op het gebied van duurzaamheid. Zo heb jij meer keuze om bij schade voor een schonere oplossing te kiezen.


Imagecredit: Aangeleverd door Independer.

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.