Nederlandse primeur zonnepark zonder subsidie voor Vattenfall

Derek Sutton, via Unsplash Public Domain

Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft in een tender van het Rijksvastgoedbedrijf aangeboden om een zonnepark zonder subsidie te realiseren en (minimaal) 25 jaar te exploiteren. Vattenfall bouwt 16,8 megawatt naast de A6 bij Almere.

Aanbesteden drukt ook hier de kosten

In maart 2018 won Vattenfall de aanbesteding voor het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (1+2), met het eerste subsidievrije bod voor windstroom. Nu pakt het Zweedse concern eenzelfde primeur ook voor zonneparken.

“We geloven dat subsidievrije parken toekomst hebben, al zijn die nog lang niet vanzelfsprekend in de Nederlandse markt”, zegt Annemarie Schouten, hoofd Zon Vattenfall Nederland. “Het betreft hier overheidsgrond die door het Rijksvastgoedbedrijf naar de markt is gebracht. De initiële ontwikkelstappen zijn daarmee al doorlopen. Bovendien heeft het project een dusdanig uniek en innovatief karakter, dat we daarmee denken een koploperspositie in te nemen.”


Scherpe prijsdalingen maar ook veel concurrentie

Vattenfall kiest op het door het Rijksvastgoedbedrijf beschikbaar gestelde 20 hectare grond voor 25.000 dubbelzijdige zonnepanelen, die ook zonlicht dat weerkaatst van andere panelen of van de grond om kunnen zetten in elektriciteit. Met een zonvolgend systeem wordt de bovenkant van de panelen steeds recht op de zon gericht.

Opgesteld vermogen snel voorbij de 20 GW

Deze optimalisaties verhogen de opbrengst maar voegen ook kosten toe. Tegelijkertijd zal Vattenfall met het subsidievrije zonnepark concurreren met heel veel zonnedaken en -parken die wel subsidie ontvangen.

Het Planbureau voor de Leefomgeving raamt in haar laatste Klimaat- en Energieverkening (KEV 2021) een opgesteld vermogen van meer dan 20 gigawatt (GW) aan zonnepanelen in 2025. In de uren dat het in Nederland goed zonnig is, leveren alle panelen in dat jaar samen dan vermoedelijk meer elektriciteit dan Nederland nodig heeft.

Dat Vattenfall onder deze verwachte condities een subsidievrij zonnepark durft aan te bieden dat enkel de marktprijs voor de zonnestroom vangt, toont dat de Zweden zich niet te druk maakt over de kansen om variabele opwek tegen een goede prijs af te zetten. Vattenfall was bovendien niet de enige van de 7 aanbieders die bereid was het zonnepark subsidievrij te bouwen.*

In tegenstelling tot de aanbestedingen bij offshore wind is de aansluiting op het elektriciteitsnet in dit geval nog geen zekerheid. Vattenfall verwacht de panelen in 2024 te plaatsen, mits de netcongestie in het gebied te zijner tijd is opgelost.


*Later toegevoegd (17 november 2021, 19.20)


Bron: Vattenfall, Rijksoverheid / Imagecredit: Derek Sutton, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.