CO2-uitstoot stijgt 2 procent in 2021, Urgendadoel gemist

De Nederlandse uitstoot van broeikasgassen in 2021 lag 2,1% hoger dan in 2020, blijkt uit de eerste raming van het CBS en het RIVM. Nederland voldeed daarmee vorig jaar niet aan de eis uit het Urgendavonnis van 2015.

Meer aardgasgebruik in eerste helft 2021

Gemeten ten opzichte van peiljaar 1990 lag de uitstoot van CO2 en overige broeikasgassen 23,9% lager in 2021. Daarmee is het Urgendadoel (minimaal 25% minder jaaruitstoot) in 2021 niet gehaald.

Bron: CBS

In 2020 voldeed Nederland met 25,5% reductie ten opzichte van 1990 net wel aan de in 2015 door de rechter afgedwongen ondergrens. Net als in 2020 lag de uitstoot in mobiliteit door verschillende lockdowns flink lager dan voor de pandemie. Ook de sterke daling in de uitstoot in de elektriciteitsproductie ten opzichte van 2019 wist Nederland in 2021 redelijk vast te houden.


Niet bestand tegen paar dagen schaatsen

De stijging in nationale uitstoot komt vooral doordat we in 2021 weer eens een beetje winter hadden. Terwijl de schaatsen van zolder kwamen, loeiden de CV-ketels in de eerste maanden van 2021 veel harder dan in de zachte winter van 2020. Daarmee liep de uitstoot gerelateerd aan de verwarming van woningen, kantoren, scholen en zorginstellingen met liefst 10% op ten opzichte van 2020. Ook in de tuinbouw was extra gas nodig om de paprika’s en snijbloemen op te kweken.

Later in het jaar liepen de marktprijzen voor aardgas en elektriciteit sterk op. Vanaf de herfst bouwden tuinders en industriële grootverbruikers hun energie-intensieve productie van aluminium, kunstmest, paprika’s en zink af. De groei in uitstoot in de eerste helft van het jaar door de aantrekkende economie werd daardoor in de tweede helft goeddeels gecompenseerd.

Niet aan klimaatbeleid gerelateerde omstandigheden hielpen de uitstoot daarmee in 2021 vooral omlaag, net als in 2020. Samen met al het klimaatbeleid dat wel volgens plan verliep, was dat afgelopen jaar niet genoeg om de ondergrens uit het Urgendavonnis na te leven. Ons klimaatbeleid was helaas nog niet bestand tegen een paar dagen schaatsen.


Definitieve cijfers begin 2023. De cijfers van het CBS en RIVM vandaag betreffen nog een voorlopig raming. In september zijn belangrijke emissiecijfers in hoger detail beschikbaar. In februari 2023 volgt definitieve vaststelling van de uitstoot over 2021.


Bron: CBS, RIVM / Imagecredit: Eigen foto

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.