Update: Alle winnaars bekend! Dertien knalgroene wereldverbeteraars in de race voor een Accenture Innovation Award

Morgen is het zover, de uitreiking van de Accenture Innovation Awards 2013! Het evenement beleeft inmiddels zijn zevende editie maar nog nooit waren duurzame innovaties zo prominent vertegenwoordigd. Logischerwijs zijn de vijf finalisten voor de Groene Tulp helemaal duurzaam maar bij de overige categoriën zijn nog eens acht kanshebbers in de running die ook voor de Groene Tulp zeker niet hadden misstaan. Een overzicht van de duurzame vernieuwers:

Update 9 november 2013 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 7 november 2013):

Vijf knalgroene concepten winnen een Accenture Innovation Award!

Donderdag plaatste ik hier het overzicht van alle duurzame toppers die kans maakten op een Groene of Blauwe Tulp, gisteren zijn de winnaars bekendgemaakt. Wat een fantastische dag, wat een schitterend evenement en wat een supermooie winnaars!

Blauwe Tulp Consumer Goods & ServicesWingssprayer
Blauwe Tulp Communications, Media & Technology: Printoptical Technology van LUXeXcel
Blauwe Tulp Energy & ChemicalsNereda
Blauwe Tulp Financial ServicesPayplaza
Blauwe Tulp HealthPharmafilter
Blauwe Tulp Public ServicesSmart Highway
Groene Tulp: Innovative Gear Designs van Green Motion Technology

Topscore: 5 uit 7 winnaars helemaal groen!

U ziet het en de verschillende vakjury’s zagen het ook; Duurzame innovaties maken dit jaar het verschil. Naast de Groene Tulp zijn liefst vier van de, niet specifiek op duurzaamheid gerichte, Blauwe Tulpen binnengesleept door concepten uit het overzicht met de dertien knalgroene wereldverbeteraars hieronder.

De jury had keuze uit in totaal 35 finalisten en maakte dus voor vijf van de zeven awards de groene keuze.  Zo zie ik het graag! En ach, de jury’s van ‘Communications, Media & Technology’ en ‘Financial Services’ kunnen we niets kwalijk nemen, daar zat logischerwijs gewoon niets groens tussen. Bij deze mijn oproep aan groene vernieuwers in de hightech-sector en de financiële wereld; doe volgend jaar mee, dan gaan we voor uitsluitend Groene Tulpen!

Alle winnaars, van harte gefeliciteerd!

//Einde update.

Finalisten Groene Tulp, Accenture Innovation Awards 2013

Bij grote broer DuurzaamBedrijfsleven kreeg ik de afgelopen weken de ruimte voor elk van onze finalisten een uitgebreid stuk te publiceren. Natuurlijk verdienen ze ook hier alle aandacht! Op alfabetische volgorde:

DMT Environmental Technology: Carborex

“Om het voor boerderijen en kleinere gebruikers ook mogelijk te maken biogas te benutten, ontwikkelde DMT Environmental Technology het Carborex MS-systeem. Met behulp van membranen (moleculaire zeven) zuivert het systeem CO2 en andere verontreinigingen uit het biogas. Het resterende groene gas is van hoge kwaliteit en kan door het op de juiste druk te brengen direct in het aardgasnetwerk worden geïnjecteerd. Ook kan het gas gebruikt worden door tractoren, vrachtwagens of personenauto’s.” (DuurzaamBedrijfsleven.nl)

EcoChain: Life Cycle Analysis made easy

“De software van EcoChain beschouwt elke productielocatie als een black box. Grondstoffen, energie, schoon water, halffabricaten, etc.  stromen het bedrijf in. Eindproducten, reststoffen, vuil water, CO2, etc. verlaten de locatie. Met dit model brengt EcoChain eerst het hele bedrijf in kaart, pas daarna rekent het terug tot de impact van individuele producten.” (DuurzaamBedrijfsleven.nl)

FLOFLO: Op pure mankracht naar water boren

“Met één FloFlo kan de lokale bevolking zelfstandig talloze waterputten boren. In verscheidene Afrikaanse landen zijn er reeds teams die, dankzij een FloFlo, van het boren en aanleggen van pompen hun beroep hebben gemaakt. Met een relatief kleine investering of donatie (de FloFlo kost €3.000) voorziet de lokale bevolking zo niet alleen in zijn eigen waterbehoefte, er bloeit zelfs een prille bedrijfstak op.” (DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Green Motion Technologies: Innovative Gear Designs

“In totaal zijn er zo 64 aspecten waarop GMT tandwielen optimaliseert. Deze optimale geometrie verschaft de maakindustrie een keuze: of men gaat voor hogere kwaliteit bij gelijke afmetingen of men gebruikt de software om bestaande componenten te downsizen. In het eerste geval wordt er fors bespaard  op slijtage, energieverbruik en onderhoudsuren, de tweede optie reduceert het gewicht, de omvang en het materiaalgebruik van machines. Vanzelfsprekend helpt Green Motion Technologies haar klanten vervolgens graag om ook het optimum tussen deze uitersten te bepalen.” (DuurzaamBedrijfsleven.nl)

ZeeWaar: Duurzaam geproduceerde zeewierproducten uit NL

“Rebecca Wiering en Jennifer Breaton, liefhebbers van zeewier en tot voor kort marketing manager en advocaat, zagen in de zeewierproductie inderdaad een mooie kans. Samen vatten ze begin dit jaar het plan op de eerste zeewierboerderij van Nederland te starten. “Ons plan is om drie soorten inheems zeewier te telen, te verwerken en te verkopen in het eerste jaar: het groenwier zeesla in de zomer en de bruinwieren vingerwier en suikerwier in de winter,” zegt Rebecca Wiering. “Dus we zijn geen traditionele telers, maar hebben ons eigen merk ontwikkeld waaronder we onze producten verkopen.”” (DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Finalisten Energy & Chemicals, Accenture Innovation Awards 2013

Voor de categorie Energy & Chemicals zijn er nog drie concepten in de race, ook allemaal knalgroen dus die zijn op  WattisDuurzaam.nl al eens aan de orde gekomen, wederom op alfabetische volgorde:

Datacenterkoeling: Servers koelen met buitenlucht en daupuntkoeling

“DataCenterKoeling™ optimaliseert de klimaatbeheersing van datacenters: moderne processoren kunnen best tegen een beetje hitte, pas ruim boven de dertig graden beginnen ze echt te klagen. Zeker in Nederland is de temperatuur van de buitenlucht 95% van het jaar dus ruim voldoende om de servers op temperatuur te houden.” (WattisDuurzaam)

RoyalHaskoningDHV: Nereda rioolwaterzuivering

“De Nereda technologie zorgt voor korrelvormige bacterie clusters, die per korrel diverse functionaliteiten combineren. Deze korrels slaan veel makkelijker neer en maken nabezinktanks daarom overbodig. In 2005 won de techniek De Vernufteling, een prijs voor veelbelovende innovaties.” (WattisDuurzaam)

Plant-e: Elektriciteit uit levende planten

“Aan de oppervlakte reageren de protonen met zuurstof tot water, hier worden ook de vrije elektronen weer opgenomen. In de basis precies hetzelfde principe dat fuelcells mogelijk maakt. Net als in een brandstofcel leidt de spin-off van de Universiteit Wageningen de elektronen om via elektroden en een extern circuit. De stroom die zo gaat lopen is nuttig te gebruiken.” (WattisDuurzaam)

Finalisten Consumer goods, Health & Public services

In de categorieën “Consumer Goods & Services” en “Health & Public Services” geen 100%-score maar wel zes donkergroene toppers:

Groene finalisten Consumer Goods & Services 2013

African Clean Energy: Smokeless Cookstoves

“African Clean Energy (ACE) gaat de ultra-schone biomassa cookstoves die het nu al succesvol in Lesotho maakt en verkoopt door heel Afrika bereikbaar maken voor iedereen, zelfs de allerarmste huishoudens. ” (VoordeWereldvanMorgen)

Proviand: Vlees, maar dan van groente

“Proviand bakt en braadt als vlees en heeft een ‘vleesachtige bite’. Qua smaak en gezondheidsaspecten behoort Proviand tot de top van de markt, zo beaamt ook Albron. Proviand heeft een eiwitgehalte gelijk aan kippenvlees, een bijzonder laag vetgehalte (<2%) en is vrij van E-nrs en soja. Daarnaast bevat het een grote hoeveelheid belangrijke voedingsvezels. ” (Syntens)

Wingssprayer: Forse besparing in gewasbescherming

“De traditionele spuittechniek is op veel punten aangepast. De nieuwe vleugeltechniek zorgt ervoor dat er soms tot 50% minder chemische middelen nodig zijn om gewassen te beschermen. Met als groot bijkomend voordeel dat het milieu voor meer dan 99 % kan worden ontzien. ” (AgentschapNL)

Groene finalisten Health & Public Services 2013

PharmaFilter: Innovatie in verwerking ziekenhuisafval

Onafhankelijk onderzoek toont aan dat de medicijnenresten die in het afvalwater worden gevonden na verwerking door Pharmafilter beneden de detectielimiet liggen. Een belangrijke mijlpaal omdat ziekenhuizen verantwoordelijk zijn voor 20 tot meer dan 45% van de medicijnresten en hormoonverstorende stoffen in het Nederlandse afvalwater. ” (MedicalFacts)

Studio Roosegaarde: Smart Highway

“De Smart Highway is een snelweg die communiceert met de automobilist, onder andere door slimme verlichting, dynamische verf, energieopwekking en verkeerstekens die zich aanpassen aan de wegsituatie.  ” (DeArchitect)

Duurzaamheid op de Innovatiemarkt en het Inspiration Lab

Vanzelfsprekend spelen de finalisten morgen in de Amsterdam Convention Factory de hoofdrol, desalniettemin is er ook buiten de pitches van de laatste kanshebbers veel te zien en te beleven. Zo is er een Innovatiemarkt waarop dertig innovatieve concepten hun producten showen en is er een podium waar, op TEDx-achtige wijze, meer dan twintig inspirerende presentaties worden gegeven.

Ook hier voert duurzaamheid de boventoon; op de innovatiemarkt, waar ook de afsluitende borrel plaats zal hebben, staan onder andere concepten als de Supiore Uno, de luxe boot op zonne-energie, de SmartFlower die we gisteren bespraken, de twee drinkwaterconcepten VillagePump500 FLOFLO en de infraroodverwarming van ThermIQ.

Op het podium van het Inspiration Lab zijn minstens de helft van de ’talks’ gerelateerd aan duurzaamheid, onder andere oud Groene Tulp winnaar Waka Waka, tweedehands-gadgetmarktplaats TechReturns en belastingrevolutie Ex’Tax komen hier aan het woord. Voor de deur van de Convention Factory staan als klap op de vuurpijl ook nog drie gloednieuwe Tesla’s Model S, twee hiervan beschikbaar voor korte proefritjes.

Voor iedereen met het groene hart op de juiste plaats dus meer dan voldoende inspiratie om dat orgaan eens lekker op te halen. De SmartFlower en de Tesla’s zijn morgen voor iedereen te bewonderen maar helaas is de rest van het evenement uitsluitend bestemd voor genodigden. Last minute is er voor enthousiaste journalisten echter altijd nog iets te regelen! Zin in!

Meer info & ImageCredit: Accenture Innovation Awards 2013

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 09 apr 2016

    […] greep uit de aansprekende duurzame winnaars uit eerdere edities: de zeezoutaccu van Dr. Ten, waterzuiveringsconcepten Pharmafilter en Nereda, […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.