De epische reis van een plastictas, op weg naar de Kunststofarchipel

Plastic is een prachtig materiaal, mits goed ontworpen en correct gebruikt is het nagenoeg oneindig recyclebaar. Helaas worden verpakkingsmaterialen, boodschappentassen en allerhande verbruiksartikelen nog altijd geproduceerd voor de wegwerpeconomie.

Plastic-eilanden, beroerder dan broeikasgassen?

Veel van wat we aan plasticproducten gebruiken eindigt vroeg of laat in de oceaan. Eenmaal hier aangekomen breken zeebeestjes en het zoute water het plastic af tot minuscule deeltjes. Vissen, vogels en uiteindelijk ook de hogere kaders van de voedselketen werken dit op termijn allemaal weer naar binnen. Kan niet gezond zijn.

Veel milieubewegingen zullen het met me oneens zijn maar ik vind deze vorm van vervuiling een stuk beroerder dan het CO2-probleem. In ieder geval is het eenvoudiger op te lossen, zowel bij de bron, in de aanvoer-routes als op de eindbestemming. Juist omdat dit probleem in tegenstelling tot global warming wel met relatief eenvoudige afspraken effectief is aan te pakken is het goed hier blijvend aandacht aan te besteden. Epische mockumentaries zoals die hieronder zijn hierbij een lekker middel. Ik moest lachen.

Bron: NRC
ImageCredit: johnnyberg @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 02 jan 2017

    […] Papieren koffiebekers of boodschappentassen zijn alleen milieuvriendelijker dan plastic wanneer ze daadwerkelijk in het milieu terechtkomen. De echte duurzaamheidswinst zit in hergebruik en dan […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.