Update: Frisse moed voor opklapbare zeecontainers van HCI

Begin 2010 won de Delftse start-up Holland Container Innovations (HCI) de LiveWIRE Young Business Award, georganiseerd door Shell en Syntens. Met de prijs op zak en een opvouwbare container als concept trokken de beginnende ondernemers meteen veel aandacht, tot een serieuze doorbraak is het destijds helaas echter niet gekomen.

//Update 14 november 2013 (Oorspronkelijke gepubliceerd op 9 september 2013):

Transportexpert CARU investeert in klapcontainer

Nog meer frisse moed voor Holland Container Innovations: “HCI sluit investeringsronde met nieuwe partner CARU” (YES!Delft). CARU uit Rotterdam is marktleider in Europa op het gebied van allerhande transportcontainers. Het bedrijf neemt voor een nog onbekend bedrag een 5% aandeel in HCI. Na de winst van Green Motion Technologies tijdens de Accenture Innovation Awards 2013 nog een mooi succesje voor tech-incubator YES!Delft!

//Einde update.

Minder zinloos slepen met lege zeecontainers

Van alle containers die de haven  van Rotterdam vol binnen komen  vervolgt een derde zijn reis leeg. Met het verplaatsen, opslaan en vervoeren van lege containers is wereldwijd een bedrag van 20 miljard dollar gemoeid. Een enorme markt waarin zowel financieel als qua milieuprestaties nog heel wat efficiëntieslagen zijn te maken.

De opklapbare containers van Holland Container Innovations voldoen uitgeklapt volledig aan de standaardafmetingen maar eenmaal ingevouwen nemen ze nog slechts een kwart van de ruimte in. Een vrachtwagen die normaal één lege container naar zijn bestemming rijdt kan er nu dus vier meenemen. Dat scheelt direct brandstof en bij goede inpassing moet het zelfs invloed hebben op de files.

Standaardafmetingen en ISO-certificering

Ondanks de overduidelijke milieuwinst en kostenbesparingen kwam het concept vooralsnog toch niet zo van de grond. Om de, wellicht wat conservatieve, transportwereld te overtuigen van de voordelen van de nieuwe containers heeft HCI de afgelopen tijd gewerkt aan uitgebreide tests en certificering van de klapcontainers.

Proefprojecten in China en Nederland moeten als kroon op dat werk de testresultaten nu in de praktijk gaan bevestigen. Met een beetje mazzel wordt de simpele maar mooie innovatie daarna alsnog opgepikt!

Hieronder een filmpje van de LiveWIRE uitreiking met een kort fragment van de container zelf.

Bron: Technisch Weekblad
ImageCredit: linder6580 @ sxc.hu

 

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ivo schreef:

    Dit lijkt me nou inderdaad echt zoiets waarvan iedereen denkt, oh deden ze dat nog niet dan/had ik het zelf maar bedacht!
    Ik kan me niet voorstellen dat iets als dit niet snel door gaat breken, is het niet voor het milieu, dan toch zeker wel voor de financiële voordelen voor de bedrijven die er mee werken…

  2. Ivo schreef:

    Dit lijkt me nou inderdaad echt zoiets waarvan iedereen denkt, oh deden ze dat nog niet dan/had ik het zelf maar bedacht!
    Ik kan me niet voorstellen dat iets als dit niet snel door gaat breken, is het niet voor het milieu, dan toch zeker wel voor de financiële voordelen voor de bedrijven die er mee werken…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.