Update Solar Impulse: Vliegtuig op zonne-energie blijft records breken

/Update 3 juni 2013 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 5 juni 2012):
Net geen jaar geleden berichtten we  hier over de droom van Bertrand Piccard om in een vliegtuig aangedreven door zonne-energie de wereld rond te vliegen. Na mooie prestaties in Europa en een uitstapje naar Afrika is het zonnevliegtuig nu op toer in de Verenigde Staten.

Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat er nog niet zo heel veel vliegtuigen met zonnepanelen zijn geweest maar de Solar Impulse blijft in ieder geval zijn eigen records breken. Het laatste huzarenstukje was een vlucht van Phoenix naar Dallas, hemelsbreed net geen 1000 mijl. Omdat hij zo mooi is nog een filmpje:

/Einde update

Vliegtuig op zonne-energie steekt over naar Afrika

De Zwitser Bertrand Piccard plant een vlucht rond de aarde in een vliegtuig aangedreven op zonne-energie. In aanloop daar toe maakte het toestel gisteren zijn eerste transcontinentale vlucht.

Het vliegtuig heeft een spanwijdte van 64 meter en is over de volle breedte bedekt met zonnepanelen. Als vervoermiddel is het vooralsnog niet bijster efficiënt; in het vrij grote toestel is er uitsluitend ruimte voor de piloot en die deed in zijn eentje  10 uur over de vlucht van Madrid naar de Marokkaanse hoofdstad Rabat.

Op weg naar een laagvliegende satelliet?

In het veld van de telecommunicatie is mogelijk een rendabeler toepassing van de zonne-vliegtuigen te vinden.  Met  alleen wat lichte zend apparatuur kunnen dergelijke vliegtuigen maandenlang in de lucht blijven en daarmee vermoedelijk concurreren met communicatie satellieten.

Als lange-afstands zweefvliegtuig zorgt de droom van Bertrand Piccard in ieder geval alvast voor mooie beelden.

Bron: Nu.nl

Dit vind je misschien ook leuk...