Aldel haalt 2014 niet, Delfzijlse alluminiumsmelter failliet door te lage korting op energiekosten?

Gisteren is alluminiumproducent Aldel uit het Groningse Delfzijl failliet verklaart. Ondanks een overbruggingskrediet van 8 miljoen euro vanuit de provincie en rijksoverheid kon een bankroet niet voorkomen worden. Ruim 300 werknemers verliezen hun baan.

Energieprijzen te hoog voor zware industrie

De Nederlandse overheid wordt verweten de staal- en alluminiumproducenten van Nederland te weinig tegemoet te komen in de energiekosten. Hierdoor verliezen de zeer energie-intensieve smelters de strijd met buitenlandse concurrenten. Nu er door de crisis de vraag naar aluminium inzakt kon Aldel hierdoor het hoofd niet meer boven water houden.

Erg lullig voor de werknemers die nu hun baan verliezen en zonde van de productiecapaciteit die nu ook werkloos wordt maar we mogen niet vergeten dat Aldel al ruim 10 jaar verlies draait. Energieprijzen zijn al veel en veel lager voor grootverbruikers dan voor particuliere huishoudens. Ook stimuleringsmaatregelen ter behoud van werkgelegenheid kennen gelukkig grenzen.

Grootverbruikers van energie en grondstoffen in NL

Handelsland Nederland is gewoon geen logische plaats voor dergelijk zware industrie. Als schepen met erts hier naartoe worden verscheept om vervolgens te worden omgesmolten met de energie uit kolen, die ook van heinde en verre worden aangesleept, dan loopt er overduidelijk iets scheef.

Een metaalsmelter plaats je bij voorkeur waar de grondstoffen en goedkope, liefst hernieuwbare, energie samenkomen, of op zijn minst een van de twee in overvloed aanwezig is. In Groningen zijn beide voorwaarden totaal afwezig. Pappen en nathouden met de hoop op betere tijden bleek dan ook een kansloze missie. Jammer voor Delfzijl, goed voor de vrije markt.

Bron: NRC
ImageCredit: Ricardo Stuckert @ WikiMedia

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.