Kies je voor continuïteit, progressief of conservatief klimaatbeleid?

Bing Image Creator

Klimaatbeleid lijkt vooralsnog niet doorslaggevend deze verkiezingen. In de formatie zal het straks onvermijdelijk wel weer een grote rol spelen. Goed dus om toch even te spieken hoe de partijen die jij overweegt over klimaat en energie denken.

Veel partijen, lange programma’s

Het valt niet te ontkennen dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in hun laatste 2 kabinetten een en ander in gang hebben gezet qua duurzame energie en reductie van broeikasgasuitstoot.

Het staande beleid sorteert duidelijk al effect in de elektriciteitssector. Bij uitvoering van voorgenomen beleid maken ook de industrie en de gebouwde omgeving voor het eerst kans om hun doelstelling voor 2030 te benaderen, zo blijkt uit de laatste Klimaat en Energieverkenning. Op landbouw en mobiliteit moet er voor dat streefdoel nog een tandje bij.

Of en hoe partijen het staande energie- en klimaatbeleid per sector willen versnellen, vertragen of anderszins willen bijsturen, staat in ellenlange verkiezingsprogramma’s. Die ga je vermoedelijk niet allemaal lezen. Ik in ieder geval niet. Mocht je nog twijfelen over je stem en vind je klimaatbeleid belangrijk, doe dan je voordeel met de volgende overzichten en stemhulpen.


Kieskompas speciaal voor energie en klimaat

Het Energiekieskompas geeft aan de hand van 27 stellingen specifiek op klimaat en energie inzicht in de standpunten van 18 politieke partijen. Kieskompas, dat al jaren algemene stemhulpen publiceert, ontwikkelde het Klimaat- en Energiekieskompas in opdracht van Gasunie, EBN, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Netbeheer Nederland.


Nieuwsuur clustert de partijen per standpunt

Nieuwsuur vat de standpunten van 18 partijen op het vlak van klimaat en energie samen in de video hieronder.


Voetnoten over de conceptprogramma’s

Al begin oktober namen Laetitia Ouillet en Sabine Sluijters 10 conceptpartijprogramma’s door.


Samenvattingen door het NRC

Het NRC heeft 17 partijprogramma’s samengevat op 10 thema’s. Kijk onder ‘Klimaat en energie’, ‘Klimaat en landbouw’ en ‘Trein, auto en vliegtuig’ wat de partijen die kans maken op jouw stem voor plannen hebben rond klimaat en energie.


De Grote Verkiezingsshow met Rudi & Freddie

De Correspondent heeft met 5 lijsstrekkers lange maar onderhoudende podcasts met veel aandacht voor klimaatbeleid.


Robotscan van programma’s op zelf gekozen thema

Toevoeging 9.20, na tip van lezer: Openverkiezingen.nl doorzoekt de partijprogramma’s op punten die jouw specifieke aandacht hebben en vat de standpunten voor je samen.


Imagecredit: Bing Image Creator

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wilco schreef:

    Openverkiezingen.nl is echt geweldig! Ik had dit eerder willen weten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.