Bescheiden ambitie voor 9% biobased bouwmaterialen in 2030

De rijksoverheid trekt €200 mln uit om de inzet van biomaterialen in de bouw- en infrasector aan te jagen. Ook in haar rol als opdrachtgever belooft de overheid vaker biobased bouwmaterialen uit vragen of te stimuleren. 

Nieuwe kansen voor boeren en bouwers

Met de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) komt €25 mln beschikbaar om voor 2025 een markt op te zetten voor biomaterialen. De overige €175 mln is een reservering voor de periode 2025-2030.

De ambitie is om in 2030 minstens 30% van nieuwe woningen en utiliteitsbouw voor minimaal 30% uit biomaterialen op te trekken. Dat is ook het mikpunt voor isolatiemaatregelen in bestaande bouw. Dat komt dus neer op 9% van de nieuwe materialen voor deze sectoren. Voor de infrasector is geen cijfermatig doel opgenomen, maar de regeling stimuleert ook het gebruik van biobitumen in asfalt en van biobased materialen in straatmeubilair en kleine bruggen.


Volledig circulaire economie

Naast hergebruik van bestaande materialen is toepassing van biobased materialen de enige optie die past binnen een circulaire economie. De Nederlandse overheid heeft als doel om voor 2050 een volledig circulaire economie te realiseren. Bouwmaterialen hebben een groot aandeel in het Nederlandse grondstofverbruik. Sturen op 9% biobased als tussendoel voor in 2030 is in dat licht wat zuinigjes, maar in ieder geval een begin.

“Het aandeel biobased is nu nog erg klein en het is voor marktpartijen niet gemakkelijk om dit aandeel zelfstandig te vergroten”, zegt demissionair minister De Jonge van BZK. “Met deze investering willen we de markt het zetje geven dat nodig is om uit te groeien tot een volwaardige markt, van de boer die een gewas produceert tot de verwerker en de bouwer die het product uiteindelijk gebruikt. We gaan dus van plant naar pand.”

Inzetten op biobased bouwmaterialen beperkt in ieder geval de CO2-uitstoot ten opzichte van nieuwe beton, staal en bakstenen. Voor veehouders die op zoek moeten naar een bedrijfsvoering zonder stikstof- en broeikasuitstoot, biedt het verbouwen van bouwmaterialen mogelijk nieuwe kansen.

Onder meer de rijksopdrachtgevers voor de bouw (Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat, ProRail) en woningcorporaties moeten met de doelstelling voor biobased bouwmaterialen aan de slag.


Bron: Rijksoverheid / Imagecredit: Eigen foto

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Carel Wreesmann schreef:

    Een gewas dat nog sneller groeit en meer CO2 opneemt dan olifantsgras is mammoetgras. Dat is een nieuw ras, dat onlangs door Nederlandse kwekers is ontwikkeld (https://dutchplantforce.com).
    Dankzij zijn sterke, lange vezels kun je bamboestammen verlijmen en samenpersen tot een composiet materiaal (SWB; Strand Woven Bamboo) dat duurzamer is dan tropisch hardhout (https://www.inbar.int/wp-content/uploads/2020/05/1541657603.pdf). Je kunt daar balken van maken, die stalen en betonnen palen in meerlaagse woningbouw kunnen vervangen.
    Zelf ben ik betrokken bij een stichting die bamboe teelt in Ghana (https://barbarugo.org). Bamboe groet daar erg mooi.
    Dank voor info over NABB en uitspraken van minister Hugo de Jonge.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.