EU draait de kraan dicht voor duurzame energie

De Europese Commissie in Brussel heeft afgelopen woensdag nieuwe een wetgeving aangenomen die de Europese subsidiekraan voor duurzame energie geleidelijk moet dichtdraaien. De Europese Commissie gaf in een persbericht aan dat deze zet duurzame energie interessant moet maken voor de competitieve markt. Ook zou de belastingbetaler minder moeten opdraaien voor duurzame energie.

Competitieve duurzame energie

“Het is tijd voor duurzame energiebronnen om de competitieve markt te betreden”, verklaarde Joaquin Almunia, vicepresident van de Europese Commissie. Almunia is medeverantwoordelijk voor het tot stand komen van de wetgeving. “De wetgeving biedt de ruimte voor het ontwerpen van efficiëntere steunmaatregelen voor duurzame energie. Europa moet zijn duurzame ambities nakomen op een marktvriendelijke manier, met zo weinig mogelijk kosten voor de belastingbetaler.”

Belastingontheffing

Maar er klinken ook kritische geluiden in de richting van de nieuwe wetgeving. De kritiek luidt vooral dat het stoppen van de subsidiëring, en de daaropvolgende belastingontheffing voor de bedrijfssector, voordelig zou zijn voor de zware industrie. Bedrijven in bijvoorbeeld de metaal- of chemicaliënindustrie hoeven minder belasting te betalen voor duurzame energie, wat de klimaatdoelstellingen juist tegenwerkt.

Bron: www.dw.de


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.