Duurzaamheid en energieopslag op de Hannover Messe

Nederland was vorige week partnerland van de Hannover Messe, de grootste industriebeurs van de wereld. Dit bood de drie Nederlandse Technische Universiteiten, verenigd in het 3TU verband, de kans een mooi deel van een van de vele oranje hoeken op de beurs te vullen. Op uitnodiging van de Universiteit Twente struinde WattisDuurzaam een dag over de enorme beurs.

Twentse trots op de beursvloer

De universiteit uit Enschede was goed vertegenwoordigd, o.a. de prachtige rode zonnewagen die vorig jaar september de derde plaats pakte in de Australische solarrace, de geluidsdempende betontegels van 4Silence en de campusrobot – waarmee koningin Máxima bij de opening van het nieuwe Twentse innovatiecentrum The Gallery een week eerder reeds kennismaakte – waren present.

Ook was er een interactieve maquette van een huis van de toekomst, het smart grid huis. Hierin werden de mogelijkheden van allerlei duurzame opwektechnologie en slimme apparaten die optimaal van wisselend beschikbare zon en wind energie gebruik kunnen maken inzichtelijk gemaakt.

SmartGrid Huis. Foto: UT Nieuws

SmartGrid Huis. Foto: UT Nieuws

Zoveel te zien, zo weinig tijd

Afgelopen donderdag kwamen we binnen in hal 2 van de Hannover Messe, hier trof ik naast de mooie stand met high tech van de drie Nederlandse Technische Universiteiten vooral veel paviljoens waar de verschillende Duitse deelstaten hun hoog technische paradepaardjes tentoonstelden. Prachtige techniek en ook veel duurzame innovatie maar de dag was helaas te kort om er goed bij stil te staan.

In hal 3 wachtte ons het epicentrum van de Nederlandse bijdrage op de beurs: een zeer ruim opgezette uitstalling van Nederlands trots, met onder andere de Gyrocopter PAL-V (vliegende Carver), de duurzame afvalwater revolutie Nereda en de solarpersonenauto uit Eindhoven. Ook deze hal doorliep de razende reporter van Wattisduurzaam veel sneller dan hij zou willen.

Vanuit dit bliksembezoek nog wel een kritische noot: De enige standwerker die hier werd aangesproken bleek een Duitser die het Engels in het geheel niet machtig was. Dat zou in het kernpunt van de ongetwijfeld duurbetaalde Nederlandse inbreng op de beurs toch beter moeten.

Werkelijk enorme beurshallen.

Het beurscomplex in Hannover bestaat uit maarliefst 27 hallen, plus een groot centraal congrescentrum. Gelukkig was de Hannover Messe ingedeeld op thema, de duurzame hal, met vooral innovaties in windenergie, biomassa en energieopslag lag helemaal aan de overzijde van het terrein.

Shuttle busjes waren beschikbaar,  zeker geen overbodige luxe, maar er werd desondanks gekozen voor een route dwars door zeven hallen met achtereenvolgens tandwielen in alle soorten en maten, gieterijstukken in alle soorten en maten, highlights uit de automotive industrie, robots, transformatoren van klein tot groot, stroomkabels tot in absurde diameters en allerhande chemie.

Energieopslag is een trending topic, in ieder geval in Duitsland

Met het verschijnen van de eerste, ook weer enorme, gas en stoomturbines was de fossiele energiehoek bereikt en na een uitstapje rond (duurzaam) waterbeheer daarna dan toch ook eindelijk de groene hoek waar WattisDuurzaam het vooral moet hebben.

Eenmaal hier hield het kiezen niet op; inzake een groter onderzoek van onder getekende ging de aandacht vandaag vooral uit naar de opslag van energie, in het bijzonder elektriciteit. In dat licht is er veel gesproken met onderzoekers in, en producenten van, innovatieve batterijen, supercaps en elektrolyse apparatuur. Zeer interessant!

Al veel te snel stond helaas de bus weer klaar, op de terugweg door de hallen aan de andere kant nog snel wat folders meegegraaid van vernieuwende windturbines, zonnepanelen en elektrische scooters en toen weer terug richting Nederland. UTwente, bedankt voor een mooie trip, erg veel inspiratie opgedaan! Nu alleen tijd vinden erover te schrijven..

Meer info & ImageCredit: HannoverMesse.de

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.