2.291 ontwikkelaars mikken op zonnestroom voor 11 cent

Hanjin, via Wikimedia Creative Commons

De Nederlandse overheid heeft 4.726 subsidie-aanvragen ontvangen voor de realisatie van duurzame energieprojecten. In 94 procent van de voorstellen gaat het om zonne-energie.

SDE+ dubbel en dwars overtekend

De 4.726 vragen doen aanspraak op € 11,5 mrd aan Stimulering voor Duurzame Energieproductie (SDE+). De subsidiepot is maar € 5 mrd groot en dus ruim overtekend.

“Het grote aantal aanvragen voor de SDE+ regeling is een goed teken”, zegt minister Kamp van Economische Zaken. Het toont aan dat er ook voor komende jaren voldoende animo is om de energietransitie kosteneffectief door te zetten. “Hiermee blijven de afspraken uit het Energieakkoord, 14 procent hernieuwbare energie in 2020 en 16 procent in 2023, binnen bereik.”

Veel zonne-energie en biomassa in kolencentrales

Nog niet zo gek lang geleden bleef de Nederlandse schatkist wel eens zitten met subsidie voor hernieuwbare energie. Inmiddels gaan de (groeiende) budgetten moeiteloos op. In 2016 was er in twee rondes € 4 mrd, respectievelijk € 5 mrd beschikbaar. In de eerste ronde kwam al voor € 8,2 mrd aan aanvragen binnen.

De SDE+ is zo ingericht dat de goedkoopste vormen van duurzame energie de meeste kans hebben op subsidie. Traditioneel waren dat vooral windparken op land, warmteprojecten op biomassa en kolencentrales die geïmporteerde houtpellets meestoken. Inmiddels zijn de kosten voor zonnepanelen zo ver gedaald dat veel projectontwikkelaars ook in Nederland de strijd met kolencentrales serieus aangaan.

De SDE+ dient als aanvulling op de marktprijzen voor elektriciteit, aardgas en warmte. De regeling garandeert voor vijf of vijftien jaar een vast bedrag voor de opgewekte energie en maakt duurzame energieprojecten zo rendabel. In de laatste ronde konden aanvragers in vier fases intekenen voor een bedrag van 9, 11, 13 of 15 eurocent per opgewekte kilowattuur (kWh). Windparken op land en biomassaketels hebben aanvragen ingediend voor ruim € 2 mrd aan subsidie, tegen € 0,09 per kWh.

In de tweede fase, € 0,11 per kWh, schoten de aanvragen al door de € 7 mrd. Hier betrof het vooral zonnepanelenprojecten (2.291 aanvragen) en de meestook van biomassa in kolencentrales. Vergroende kolenstroom en zonnestroom concurreren dus direct met elkaar. Zeker gezien de ophef rond kolencentrales en het maximum voor bijstook dat sowieso al in het energieakkoord is opgenomen, maakt zonne-energie dit jaar eindelijk eens kans op een grote hap uit de SDE-pot.

Bron: Rijksoverheid / Imagecredit: Hanjin, via Wikimedia Creative Commons (cropped)

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 15 feb 2017

    […] 2016 heeft Jellema flink gescoord met SDE-subsidies; bij Hoogezand-Sappemeer mag de ontwikkelaar het voorlopig grootste zonnepark van […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.