Groen licht voor Britse getijdencentrale van ±500 megawatt

Tidal Lagoon, via TLP

Update: De realisatie van een grote getijdencentrale voor de kust van Wales is een grote stap dichter bij. Een onderzoekscommissie, aangesteld door de Britse regering, adviseert diezelfde regering om de plannen door te zetten.

Goedkoper en even voorspelbaar als kernenergie

De onafhankelijke commissie onder leiding van oud energieminister Charles Henry ziet grote economische kansen in de bouw van een Tidal Lagoon Power-project aan de westkust van Groot-Brittannië. Henry: “Dit is wat mij betreft een no-regret besluit.”

“Ons doel is nu om zo snel mogelijk een demonstratieproject te realiseren”, zegt Henry. “Het is voor mij helder dat getijdenlagunes een kosteneffectieve rol zullen spelen in de Britse energiemix.” Henry spreek van een eerste project met minder dan 500 megawatt aan vermogen. De plannen van Tidal Lagoon Power voor 320 megawatt getijdenenergie in de Swansea Bay (zie hieronder) sluiten hierop goed aan. Henry adviseert wel om het project via een tender aan te besteden.

De Britse regering trok in 2015 min of meer de stekker uit het ambitieuze getijdenproject van Tidal Lagoon Power, wegens te hoge aanloopkosten. Henry heeft er vertrouwen in dat de voordelen voor de Britse economie, in het bijzonder die van Wales, zeker opwegen tegen noodzakelijk subsidies. Op grote schaal kunnen de getijdenprojecten uitgroeien tot een voordeligere bron van emissievrije elektriciteit dan kernenergie.

Groot-Brittannië gaf in 2016 het groene licht voor de bouw van kerncentrale Hinkley Point C. Deze centrale ontvangt decennialang een gegarandeerde kilowattuurprijs die ver boven de Britse marktprijs voor elektriciteit ligt.

Eerdere berichten over Tidal Lagoon Power hieronder:


Getijdenturbinefabriek voor 320 megawatt vloedgolfkracht

De Britse getijdenprojectontwikkelaar Tidal Lagoon Power (TLP) heeft een tender in de markt gezet voor de bouw van een turbinefabriek. Vanuit Wales hoopt TLP een miljardenmarkt voor getijdenlagunes aan te boren.

Maakindustrie gelooft in de bouw van eb- en vloedturbines

Update 8 oktober 2016: TLP maakt zich sterk voor getijdenprojecten voor de kust van Wales. Een kunstmatige ringdam laat het zeewater bij eb via waterkrachtturbines gecontroleerd wegstromen. Bij vloed draaien de turbines in tegenovergestelde richting.

Waar het Nederlandse Tocardo met zijn vrije-stroming-turbines klein kan beginnen, werkt het Tidal Lagoon-concept alleen op grote schaal. De eerste ‘pilot’, in de Swansea Bay, is met een vermogen van 320 megawatt dan ook meteen een flinke aanwinst voor de duurzame stroomvoorziening in Groot-Brittannië. De getijdenstroming is bovendien jaren van te voren betrouwbaar te voorspellen. Zo beloven de TLP-centrales niet alleen veel maar ook zeer betrouwbare elektriciteit te produceren. Mooie aanvulling op de meer weersafhankelijke windparken en zonnecentrales.

Fabriek van € 25 mln voor wereldmarkt van € 80 mrd

Aanleg van de ringdam stond gepland voor de zomer van 2016 maar daar is door getouwtrek over subsidies vertraging in geslopen. Inmiddels heeft Tidal Lagoon Power wel het vertrouwen om een opdracht voor een getijdenturbinefabriek in de markt te zetten. De tender is volgens TLP £ 22 mln (€ 25 mln) waard en vooral de Britse staalsector zit te springen om de impuls die de getijdenturbines aan de branche kan geven.

“Getijdenlagunes zijn voor ons als industrie om meerdere redenen interressant”, zegt Jeremy Nicholson, directeur van EIUG (branchevereniging voor de energie-intensieve industrie in Groot-Brittannië). “De voorspelbare energieproductie is belangrijk voor onze leveringszekerheid en we zien bij opschaling grote kansen voor kostenreductie. Daarnaast liggen er gedurende de bouw zelf significante kansen voor de Britse maakbedrijven.”

Samen met de industrie heeft TLP becijferd dat getijdenprojecten de Britse industrie op termijn £ 70 mrd (€ 80 mrd) kunnen opleveren (PDF). Staalgigant Liberty House kondigde eerder aan de noodlijdende Britse activiteiten van concurrent Tata Steel te willen overnemen, om deze om te bouwen tot staalrecycling op getijdenenergie. De Indiase familie Gupta, eigenaar van Liberty House, investeerde £ 10 mln (€ 11,3 mln) in Tidal Lagoon Power.

Het oorspronkelijke bericht van 5 maart 2015 hieronder.


Niet 320 maar 3.000 megawatt uit getijdenlagunes bij Wales

Tidal Lagoon Power uit Groot Brittannië wil voor de kust bij Cardiff zes grote getijdenenergiecentrales bouwen. De plannen zijn een uitbreiding van het 320 megawatt grote Swansea Bay project, waarvan de kogel nagenoeg door de kerk is.

Hernieuwbare stroom van de maan

Het bedrijf Tidal Lagoon Power wil bestaande lagunes aan de Britse kust gebruiken voor het opwekken van stroom uit betrouwbare getijden energie. De kust van Wales kent een van de sterkste getijdenstromen van de wereld.

Deze week diende Tidal Lagoon Power plannen in voor zes nieuwe projecten die in totaal 1,8 tot 2,8 gigawatt groene stroom kunnen genereren. Als de plannen doorgaan leveren de geplande 90 getijdenturbines samen genoeg stroom voor alle huishoudens in Wales. Hieronder een video over het eerdere voorstel, het Swansea Bay Tidal Lagoon Project, waarvan de bouw waarschijnlijk komende zomer van start gaat.

Bron: Bloomberg, DuurzaamBedrijfsleven / ImageCredit: TLP


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 21 apr 2016

    […] Sanjeev Gupta hoopt voor zijn vlamboogovens elektriciteit uit een getijdenenergiecentrale voor de kust van Wales te gebruiken. De Gupta familie investeerde eerder dit jaar £ 10 mln (€ 12,7 mln) in het bedrijf Tidal Lagoon Power, dat werkt aan een getijdenproject van 320 megawatt in de Britse Swansea Bay. […]

  2. 30 aug 2016

    […] en betrouwbare opties om de 3.200 megawatt aan vermogen in te vullen, claimen onder meer getijden-enthousiasten en liefhebbers van wind, zon en accu’s. Met zonnekrachtcentrales in Tunesië, inclusief […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.