CO2-arm en ‘visieloos’ voor € 21 mrd; Bloederige vegaburger

Hinkley Point C, via EDF

Een snelle greep uit de duurzame pers- en nieuwsberichten: Nucleaire miljardengok in Groot-Brittannië, vleesvervanger fopt grillmasters en Costa Rica gebruikt alleen nog een fossiel waakvlammetje. 

1. Gigakerncentrale kan concurrentie met windenergie nu al niet aan

In 2025 heeft Groot-Brittannië misschien beschikking over 3.200 megawatt nieuwe atoomstroom. Zeker is dat het Franse energieconcern EDF een kerncentrale van £ 18 mrd (€ 21,4 mrd) mag bouwen. Zeker is ook dat twee EDF-directieleden dat zo’n dom idee vinden dat ze ontslag hebben genomen. Mede door vertraagde kerncentrales van hetzelfde type in Finland en Frankrijk heeft EDF namelijk een schuld van € 37 mrd opgebouwd. Als het met Hinkley Point C in Groot-Brittannië wel lukt dan ontvangt EDF per geleverde megawattuur £ 92,50 (€ 109,80). Offshore wind is nu al goedkoper. Laat staan in 2025.

Update: Het ultieme investeringsbesluit lag in handen van EDF. Maar nu EDF dat besluit heeft genomen, neemt de Britse regering zelf een nieuwe bezinningsperiode in acht. Het besluit voor de bouw van de centrale werd oorspronkelijk al in 2008 genomen. Toen was kernenergie nog een betaalbare middenweg tussen fossiel en onbetaalbaar duurzaam. Bijna tien jaar later is de businesscase voor nieuwe kerncentrales minder helder, of zelfs verdwenen. De Britse overheid neemt tot de herfst de tijd om tot inzicht te komen.

2. Medium rare en nu nog zeldzaam; bloedende groenteburger

Goed vlees is lekker en goede vegetarische gerechten zijn ook lekker. Een tot schnitzel of hamburger geboetseerd groenteprutje is bijna nooit lekker. Toch zou imitatievlees dat écht lekker is een enorme duurzame impact maken. De Amerikaanse startup Impossible Foods doet een goede poging een grote doelgroep van het vlees te helpen, met een groenteburger die in ieder geval optisch overtuigt. Proeven kan vooralsnog alleen in New York.

3. Nog 3,7 procent te gaan: Costa Rica bijna zonder fossiele stroom

In de eerste helft van 2016 heeft Costa Rica 96,3 procent van zijn elektriciteitsverbruik gedekt met hernieuwbare energie. Waterkracht heeft hierin het grootste aandeel; ruim twee derde van de stroom kwam uit stuwmeren. Geothermische centrales en windparken zijn samen goed voor 25 procent en zo heel af en toe springt er nog een fossiele waakvlammetje aan. In juni 2016 was dat slechts nodig voor 0,42 procent van het totale maandverbruik. In 2015 kon Costa Rica in totaal 285 dagen geheel zonder zijn fossiele centrales.

4. Groningen en Overijssel schieten Energieakkoord te hulp

De bouw van offshore windparken ligt vooralsnog op schema maar provincies hebben grote moeite om de afgesproken windturbines op land te realiseren. Nederlanders zijn gemiddeld voor windenergie maar als de molens te dichtbij komen is een actiecomité snel opgericht. Toch toont Overijssel zich bereid om tot 200 procent meer windenergie op te wekken dan in het Energieakkoord van 2013 is afgesproken en heeft Groningen grote ambities voor de periode na 2020. Overijssel moet volgens het Energieakkoord minimaal 85 megawatt aan windmolens plaatsen, voor Groningen ligt de ondergrens tien keer zo hoog.

5. Thuis energieneutraal water zuiveren met bacteriën

In de Verenigde Staten gaat 3 procent van het landelijke energieverbruik op in rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het wetenschappelijke project BioVolt claimt deze energieslurpende industrie in een energiepositieve nutsvoorziening te kunnen transformeren. Met een microbiële brandstofcel wekt een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie meer elektriciteit op dan hij zelf gebruikt en produceert hij schoon drinkwater voor 15 man per dag.

Imagecredit: EDF

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 19 okt 2016

    […] niet eens elke maand. Hoog tijd dus dat clubs als Beyond Meat, de Vegetarische Slager en Impossible Foods ook de guilty pleasures plantaardig […]

  2. 08 dec 2016

    […] daar maar eens aan als je je vega burgertje -goed voor het milieu!- in de pan […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.