Tocardo-turbines naar Canada; $ 40 mln voor ‘koeloos’ leer

Tocardo-getijdenturbines, via Tocardo

Een snelle greep uit de duurzame pers- en nieuwsberichten. In deze editie o.a. getijdenturbines uit Noord-Holland naar Noord-Amerika, echt lederen schoenen zonder koeienleed en parkeerdienst voor elektrische auto’s.

1. Waterkrachtturbines van Tocardo naar Canadese Bay of Fundy

De Nederlandse getijdenturbinebouwer Tocardo plaatst vier van zijn ‘onderwater-windmolens’ bij het Canadese eiland Nova Scotia. CEO Hans van Breugel: “We kijken er naar uit onze kwaliteiten in Noord-Amerika te demonstreren.” Tocardo installeert de turbines, samen goed voor 1 megawatt aan getijdenstroom, op een drijvend platform. Tocardo’s turbines draaien al op de Afsluitdijk en onder een drijvend platform bij Texel.

2. Miljoenen voor diervriendelijke productie van kweekleer

De Amerikaanse startup Modern Meadows heeft $ 40 mln opgehaald. Modern Meadows kweekt leer uit dierlijke cellen. Dat is niet alleen diervriendelijker maar levert ook sterker of lichter leer op. Bovendien kan het kweekleer in elke gewenste vorm ‘groeien’. Ten opzichte van de lastige vormen van de huiden van runderen en krokodillen scheelt dat volgens Modern Meadows tot 80 procent snijafval.

3. Banengroei door tekort aan laadpalen voor stekkerauto’s

Erasmus-student Hidde van Heijst is namens netbeheerder Stedin afgestudeerd op ‘Valet charging‘ voor EV’s. Adviesbureau EY stelde de parkeergarage in zijn Amsterdamse kantoor beschikbaar voor een proef. Sustainability-consultant Roel Drost van EY: “Duurzame mobiliteit vinden we belangrijk, maar met 100 elektrische auto’s in onze garage en 40 laadpalen komen we tekort.” Samen met chauffeursdienst Jeeves schakelde Van Heijst gedurende de dag 50-plussers in om de elektrische auto’s te verplaatsten en de stekkers te wisselen. Voor Stedin leverde dat ook nog een lagere netbelasting op.

4. Van 1 naar 43 Indiase vliegvelden op zonne-energie

Net geen jaar geleden pakte Cochin International Airport, in de Indiase staat Kerala, wereldwijde faam als het ‘eerste vliegveld op zonne-energie’. Met 12 megawatt aan zonnepanelen was daar niet eens een belachelijk zonnepark voor nodig. Inmiddels produceren al 16 Indiase vliegvelden zonnestroom, voor nog eens 27 luchthavens is een zonnepark in aanbouw of gepland. In totaal leveren de luchthavens straks 146 megawatt zonnestroom.

5. Hernieuwbare stroom in Venezuela weer volop beschikbaar

Extreme hitte en droogte noopten Venezuela eerder dit jaar tot drastische maatregelen. Achter de dam van van het Guri-stuwmeer stond nauwelijks nog water en bij gebrek aan andere stroombronnen ging de elektriciteit in het Zuid-Amerikaanse land op rantsoen. Grote delen van het land zaten sinds 25 april dagelijks vier uur zonder stroom. Dankzij flinke regenbuien is het peil in het belangrijke stuwmeer weer opgekrabbeld en kan president Maduro de restricties opheffen. Met 10.300 megawatt aan vermogen behoort Guri tot de drie grootste waterkrachtprojecten ter wereld.

Imagecredit: Tocardo

Dit vind je misschien ook leuk...