Off-grid wonen in Venray; Online super Picnic schaalt op

Sustainer Homes, via Facebook

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Sustainer Homes nieuwe stijl, nu ook gratis elektrische bezorging in Almere, CSP als alternatief voor Britse Atoomstroom, waterarme cola en een gigawindpark van Warren Buffet.

1.Compact en zelfvoorzienend wonen in duurzaam hout

De startup Sustainer Homes pakte veel aandacht met een bewoonbare off-grid zeecontainer maar heeft in Venray zijn eerste Sustainer nieuwe stijl opgeleverd. De modulaire houten bungalow voorziet met zonnepanelen in zijn eigen energiegebruik en met een regenwaterzuivering in zijn eigen drinkwater. Dankzij een helofytenfilter is ook een aansluiting op het riool niet nodig en met een permacultuur-moestuin hoeft de bewoner zelfs nauwelijks naar de super. Uitgaande van 50 jaar bewoning is de CO2-uitstoot volgens de startup 90 procent lager dan die van een gemiddelde woning.

2.Elektrische bezorging Picnic doorbreekt provinciegrenzen

De online supermarkt Picnic maakte vorig jaar naam met gratis bezorging van boodschappen voor een ‘lagere prijs dan zelf inkopen doen bij een conventionele supermarkt’. Voor de distributie in binnensteden maakt Picnic gebruik van elektrische bestelbusjes. Na een succesvolle lancering in Amersfoort, en uitbreiding naar vier andere locaties binnen de provincie Utrecht, bezorgt Picnic nu ook in Almere.

3.Tunesische zonnestroom in plaats van Britse kerncentrale

De geplande Britse kerncentrale Hinkley Point C blijft de gemoederen bezighouden. De kosten voor het atoomproject lopen op tot minimaal £ 18 mrd (€ 21 mrd) en oplevering komt niet eerder dan 2025. Tegen die tijd zijn er veel goedkopere, duurzamere en betrouwbare opties om de 3.200 megawatt aan vermogen in te vullen, claimen onder meer getijden-enthousiasten en liefhebbers van wind, zon en accu’s. Met zonnekrachtcentrales in Tunesië, inclusief opslag en stroomtransport tot de Britse eilanden, werpt nu ook Nur Energy zich op als goedkoper alternatief.

4.Coca Cola en Pepsi ‘bijzonder zuinig’ met water

Frisdrankfabrikanten hebben nog al wat kritiek gekregen over hun hoge waterverbruik, in gebieden waar de bevolking dat water eigenlijk niet kan missen. In het kader van World Water Week komen de concurrenten Pepsico en Coca Cola op dezelfde dag met jubelende statements over de gereduceerde waterimpact van beide concerns. In tien jaar heeft Pepsi de waterconsumptie van zijn fabrieken met een kwart teruggebracht en dat bespaart het concern $ 80 mln. Coca Cola stelde zichzelf ten doel om al zijn waterverbruik per 2020 te ‘compenseren’ en meldt trots dat dat doel nu al bereikt is.

5.Iowa bekrachtigt de grootste windturbinedeal ooit voor Vestas

Amerikaanse energiebedrijf MidAmerican, een van de ondernemingen van topbelegger Warren Buffet, heeft van de Amerikaanse staat Iowa toestemming gekregen om het Wind XI-windpark te bouwen. Met 1.000 windturbines van 2 megawatt is het een van de grootste windparken ooit gebouwd. Voor windmolenproducent Vestas is het in ieder geval de grootste order voor een windpark op land. Het miljardenproject levert al volgend jaar zijn eerste windstroom maar is pas in 2019 volledig operationeel.

Imagecredit: Sustainer Homes, via Facebook

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.