Extra energie uit 54 windparken na gratis software-update

Wind O&M-services, via Gamesa

De Spaanse windturbinefabrikant Gamesa installeert nieuwe software in honderden windmolens van energieconcern Iberdrola. Na de update produceren de molens tot 5 procent meer elektriciteit.

Boost voor 1.600 megawatt aan windmolens

De Spaanse energiemultinational Iberdrola verhoogt de opbrengst van zijn windenergieprojecten met nieuwe besturingssoftware van windturbinefabrikant Gamesa. In totaal gaat het om 1.602 megawatt aan windturbines, verspreid over 54 windparken in thuisland Spanje en in andere Zuid- en Oost-Europese landen.

“Deze deal versterkt onze positie als specialist in het beheer en onderhoud van windparken”, zegt Xabier Urcelay, Services-directeur bij Gamesa. “We werken samen met onze klanten om de winstgevendheid van windparken te verhogen.”

Individuele optimalisatie van windmolens

De software-update is ontwikkeld voor Gamesa-windmolens van 660 kilowatt tot 2 megawatt groot en is inmiddels uitgerold in bijna 2.000 windturbines van de Spaanse fabrikant.

Waar de oude windmolensoftware werkt met gemiddeldes voor hele windparken, perst de Energy Thrust-software de optimale energieopbrengst uit elke individuele windturbine.

Op basis van de plek van een windmolen in het landschap en binnen een windpark, gekoppeld aan actuele meetdata over windrichting en -snelheid, bepaalt de software continue de optimale instellingen van de wieken en generators. Die benadering leverde voor de windparken die de nieuwe software al gebruiken gemiddeld 5 procent meer windstroom op.

Gamesa heeft zoveel vertrouwen in de software dat het de update gratis aanbiedt. De windturbinefabrikant verdient zijn investering terug via een percentage van de meeropbrengst van de windparken.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. 18 mei 2016

    […] Wel zoeken windturbinefabrikanten continu de grenzen op. Met een groeiend aantal sensoren en krachtige software komt de gesteldheid van de onderdelen steeds nauwkeuriger in beeld. Zo kunnen windparkeigenaren het onderhoud strak plannen en kan de duurzame energieproductie, ook van oudere turbines, met volle procenten omhoog. […]

  2. 25 mei 2016

    […] al een upgrade beschikbaar. Ook de Spaanse concurrent Gamesa voorziet zijn oudere windmolens van moderne upgrades, voor eveneens 5 procent extra energieopbrengst per […]

  3. 19 sep 2016

    […] Duitse techbedrijf Siemens heeft na de overname van het Spaanse Gamesa ook de offshore turbinebouwer Adwen opgeslokt. Adwen was al voor 50 procent van Gamesa, voor € […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.