CBS: 95 procent elektrische auto’s heeft ook plofmotor

David van der Mark, via Wikimedia CC

Het aantal hybride of volledig elektrisch aangedreven auto’s in Nederland is met een derde gestegen ten opzichte van 2015. Het aantal stekkerhybrides (PHEVs) is verdubbeld.

1 op de 800 auto’s volledig elektrisch

In 2015 zijn er ruim 60 duizend (deels) elektrische auto’s op kenteken gezet in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal rijden er volgens het CBS nu 211.000 auto’s met een elektrische aandrijving in Nederland, ofwel 1 op de 40 van het totaal aantal auto’s. Van de auto’s met elektrische aandrijving rijdt slechts 4,7 procent helemaal zonder verbrandingsmotor. Volledig elektrische auto’s zoals de modellen van Tesla, de Nissan Leaf en de Renault Zoe blijven daarmee schaars.

Plug-in hybrides populair in december

De snelst groeiende groep elektrische auto’s zijn de plug-in hybrides, zoals de Mitsubishi Outlander, de stekkergolf van Volkswagen en verschillende modellen van Volvo. De PHEVs van Mitsubishi en VW voeren met 8.350, respectievelijk 8.100 registraties de verkoopcijfers aan afgelopen jaar.

Ondanks de groei van de plug-in hybrides heeft het merendeel van de auto’s met elektrische ondersteuning in Nederland geen stekker. Van het totaal aantal elektrische auto’s in Nederland laadt 59 procent alleen bij tijdens het rijden en remmen.

Dankzij een verandering in de bijtellingsregels voor zakelijke leaserijders was vooral december 2015 een topmaand voor elektrische auto’s. Per 1 januari 2016 is het leasen van (deels) elektrische auto’s fiscaal minder aantrekkelijk.

Aantal elektrische auto's per maand 2015 CBS

 

Bron: CBS / Imagecredit: David van der Mark, via Wikimedia Creative Commons (Header, cropped), CBS (grafieken)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 11 nov 2016

    […] rijden dan gemiddelde automobilisten. Een plugin-hybride of elektrische auto leasen was dankzij fiscale regelingen de afgelopen jaren uiterst […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.