‘Eerst bewust besparen, dan het energieverkeer regelen’
De Vlaamse start-up Smappee levert een geavanceerde energiemonitor, die zonder ‘slimme meter’ werkt. CEO Stefan Grosjean blijft innoveren met zijn platform: “Stickyness is erg belangrijk. Met blijvende interactie bespaar je het meest.”
Smappee brengt het stroomverbruik van individuele elektrische apparaten binnenshuis nauwkeurig in kaart. Daarnaast geeft Smappee inzicht in de water- en aardgasconsumptie en de duurzame stroomproductie van zonnepanelen. Zo helpt de start-up huishoudens en bedrijven te besparen op de kosten en milieu-impact van energie.
Om het detailniveau dat de Belgische start-up biedt te evenaren, hebben concurrerende energiemonitors tientallen stekkers nodig. Smappee doet het met één klem op de hoofdkabel in de meterkast. Stefan Grosjean, oprichter en CEO van Smappee, vergelijkt zijn systeem met Shazam. Na een kort stukje muziek herkent deze smartphone-app welke band er op de radio is.
“Alleen luisteren wij naar twintig liedjes tegelijk”, zegt Grosjean. Het algoritme van Smappee onderscheidt de vaatwasser van de koelkast, en de TV van een laptoplader. “Perfect zijn we niet, maar de belangrijkste 70 tot 80 procent van de apparaten hebben we goed in beeld.”
De bewustwording rond het energieverbruik is volgens de CEO een belangrijke opmaat naar een slim en duurzaam energienetwerk. “Smappee laat het actuele stroomverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen naast elkaar zien”, zegt Grosjean. Zo is het eenvoudig de eigen duurzame stroom direct thuis te gebruiken.
Smappee biedt daarbij al eenvoudige opties om het energieverbruik ook automatisch bij te sturen. “In de toekomst kunnen we een echte verkeersregelaar voor het energiesysteem zijn.”
Analoge gasmeter op het Internet of Things
Een voordeel van Smappee is dat het systeem werkt zonder een digitale slimme meter. De meetklem zet de analoge verbruikssignalen om in data, die Smappee draadloos naar de smartphone van de gebruiker verstuurt.
Ook de nieuwe water- en gasmonitor, die Smappee begin 2016 introduceerde, werkt samen met de bestaande meters in de meterkast. Smappee maakt daarbij gebruik van signalen die al in de analoge meetsystemen voor gas- en waterverbruik zijn ingebouwd. “In de roterende schijfjes van de meter is bijvoorbeeld het cijfer nul ingekleurd”, zeg Grosjean. “Met een lichtsensor registreren we elk volledige rondje van de laatste draaischijf.”
Zo verbindt Smappee op een goedkope manier de analoge meters met het internet. Dit doet de start-up bovendien onafhankelijk van de energieleveranciers. De verbruiksdata blijft van de consument.
Besparingskansen herkennen in het MKB
Medio 2015 lanceerde Grosjean Smappee Pro, een variant met extra opties voor het midden- en kleinbedrijf. Ondernemers, die Smappee al kennen van thuis, kochten de energiemonitor namelijk ook voor op de zaak.
Met de pro-versie verhelpt Grosjean enkele beperkingen waar zakelijke gebruikers van het thuissysteem tegenaan liepen. “In banken en beveiligde bedrijfsomgevingen is wifi bijvoorbeeld vaak verboden.” Smappee Pro heeft daarom een bekabelde verbinding. Ook biedt de pro-versie opties om het energieverbruik van verschillende kantoren en filialen onderling te vergelijken.
Stefan Grosjean richtte begin jaren negentig het bedrijf EnergyICT op, marktleider in energiemonitoring voor multinationals. De imposante energiebesparing die EnergyICT realiseert is door de Europese Commissie beloond met een Award for the Environment.
Met de opkomst van de smartphone zag Grosjean kans hetzelfde energie-inzicht ook aan huishoudens te bieden. Grosjean verkocht EnergyICT en richt zich met Smappee sinds 2012 op de consumentenmarkt.
“Verschillende koffietentjes of tankstations binnen een retailformule hebben praktisch dezelfde apparatuur in gebruik”, zegt Grosjean. “Dan verwacht je ook een vergelijkbare energieconsumptie. Maar we zien we dat de energiekosten tussen locaties met tot wel 50 procent uiteenlopen.”
Smappee Pro herkent in die situaties of een koelmachine in een van de filialen abnormaal veel elektriciteit verbruikt, of dat er met een gerichte training voor de werknemers juist winst te behalen is. Samen met lokale partners biedt Smappee zo inzicht in de ‘best practices’ rond de zakelijke energiehuishouding. Die zijn vervolgens snel door te voeren op alle bedrijfslocaties.
Directe terugkoppeling over energiegebruik
Het succes van EnergyICT en Smappee toont volgens Grosjean aan hoe belangrijk het inzicht in het verbruik is. “Je kan nog zo vaak vertellen wat er te besparen valt maar een grafiek spreekt als duizend woorden.”
“Ook verschillende studies laten zien dat applicaties zoals Smappee tot een gebruiksreductie van gemiddeld 12 procent leiden”, zegt Grosjean. Met de Smappee voor elektriciteit ziet hij in de praktijk zelfs nog hogere percentages. “Hoe directer de feedback hoe groter de besparing. Als consumenten energiesluipers vervangen door energiezuinige toestellen loopt de besparing op tot wel 30% .”
Met de nieuwe water- en gasmonitor denkt Grosjean het energiegebruik, puur door bewustwording, ook met zeker 10 procent terug te dringen. Nu Smappee ze met de neus op de feiten drukt, betalen enkele gebruikers zelfs al ’30 tot 40 procent minder’ voor gas. Daarmee verdienen deze gebruikers de slimme gasmeter volgens Grosjean binnen vier maanden terug. “Besparen op gas is nog belangrijker dan op elektriciteit.”
De water- en gasmeter is een aanvulling op de Smappee voor elektriciteit, maar is ook los te gebruiken. De uitsplitsing naar eindgebruik, zoals met de elektrische apparaten, is voor de nieuwe meter nog niet ingebouwd.
Onmogelijk is dat volgens Grosjean echter niet: “Als we tegelijk een hoger gasverbruik en enkele tientallen liters stromend water meten, is het bijna zeker dat er iemand staat te douchen.”
Verkeersregelaar op smart grids
Met de Smappee voor elektriciteit staan de ontwikkelingen ondertussen niet stil. Via comfortstekkers zijn verschillende functies binnenshuis te automatiseren. “Je kunt de TV en stereo via die stekkers zo programmeren dat ze echt uitstaan als je van huis bent”, zegt Grosjean. “Als Smappee merkt dat je weer thuis bent, springen de apparaten terug in stand-by. De afstandsbediening werkt dan dus direct.” Zo bespaar je ongemerkt jaarlijks honderden kilowatturen op sluimerverbruik.
Daarnaast is Smappee geschikt voor het automatiseringsplatform IFTTT (If This; Then That), waarmee tientallen apparaten en diensten onderling kunnen ‘praten’. Zo plaatst Smappee desgewenst een Facebookbericht als je zonnepanelen een recordopbrengst behalen, laat het de lampen knipperen als het stroomverbruik binnenshuis de norm overstijgt en is via bewegingsmelders zelfs een SMS-alarm voor vakantiegangers te maken.
“Duurzaamheid is voor mij een belangrijke drijfveer”, zegt Grosjean. “Maar energie besparen alleen is niet voor al onze klanten leuk of relevant genoeg. Met nieuwe functies houden we Smappee interessant, zodat de energiebesparing behouden blijft.”
Naast nieuwe comfortverhogende opties wil de CEO ook functies toevoegen die het makkelijk maken om de duurzame stroom van eigen zonnepanelen of een windpark in de buurt optimaal te benutten. Als Smappee kan praten met de koelkast, de elektrische auto of met een warmtepomp, dan is het eenvoudig om deze apparaten te laten inspelen op het lokale aanbod van duurzame elektriciteit.
“We starten vanuit de bewustwording. Zo zien Smappee-gebruikers wat ze zelf kunnen doen om duurzamer met energie om te gaan”, zegt Grosjean. “Vervolgens maken we het elektriciteitsnet samen geschikt voor nog veel meer duurzame energie.”
Imagecredit: Smappee
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
2 reacties
[…] die werken met losse stekkers, zijn echter veel te omslachtig. Ook het grotendeels vergelijkbare systeem van de Vlaamse startup Smappee, dat met ouderwetse én moderne elektriciteitsmeters werkt, is […]
[…] versneld naar de markt. Net als het Nederlandse Ipsum Energy en het Vlaamse Smappee bouwt Sense op wiskundige algoritmes. Die herkennen bijna alle individuele elektrische apparaten […]