GlassPoint zet thermische zonne-energie in voor olieproductie

De reserves zijn nog altijd aanzienlijk maar olie moet van steeds dieper komen en is ook van mindere kwaliteit. Teneinde de productie winstgevend te houden worden producenten van olie steeds creatiever in hun methoden het zwarte goud te winnen.

Concentrated solar power helpt ‘moeilijke olie’

Om de steeds taaiere ‘heavy crude’ olie toch boven de grond te krijgen pompen de olieboeren veel stoom de grond in. Hiermee worden ook de restjes die overblijven na het wegpompen van de ‘makkelijke olie’ vloeibaar genoeg om ze uit de diepte te kunnen slurpen.

Het genereren van de stoom kost veel energie, meestal in de vorm van aardgas. Steeds meer olieboeren zien echter in CSP-centrales (zonne-ovens) inspiratie om te ‘verduurzamen’. Oliewinning vind vaak plaats in zonnige gebieden en hier is de zonnewarmte een prima alternatief voor het verstoken van aardgas. Goedkoop en goed voor het imago.

Parabolische spiegels voor zonnewarmte in een broeikas

Het gebruik van concentrated solar power voor oliewinning vindt al enige jaren plaats. Nieuw is de toevoeging van een glazen schil. In de vaak stoffige en winderige woestijnen waar de olie gewonnen wordt is deze bescherming een groot voordeel.

Door verminderde convectie neemt het rendement toe en het stof slaat niet langer neer op de dure spiegels maar op het veel goedkopere en makkelijk te reinigen kasglas. Wat de inzet van het broeikaseffect én zonne-energie bij het winnen van olie zal doen met de gemoedstoestand van verstokte ecoridders is lastig te raden. Zelf vind ik het in ieder geval een mooie ontwikkeling.

Bron: Celcias
ImageCredit: JosephHart @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 11 jun 2016

    […] Ook in de industrie en voor waterbedrijven biedt de hoogwaardige warmte uit zonthermische CSP-centrales mogelijkheden. In plaats van het aandrijven van een stoomcyclus voor elektriciteitsopwekking is de stoom direct bruikbaar in chemische reactoren en ontziltingsfabrieken voor zeewater. Het Duitse bedrijf Industrial Solar heeft zich gespecialiseerd in fresnel-spiegelsystemen voor de chemische industrie, medicijnproductie en de voedingsmiddelensector. Het Amerikaanse Glasspoint werkt met Shell en de Nederlandse kassenbouwer Kubo aan CSP-centrales die de productie van ruwe aardolie in Oman energiezuiniger maakt. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.