Britse bouwindustrieel staakt productie en verdient £ 165.000

Expositie bij 350-jarig jubileum Saint Gobain

Strategische reductie van het stroomverbruik is financieel aantrekkelijk en milieuvriendelijk. Saint-Gobain UK, onderdeel van de gelijknamige Franse bouwmaterialengigant, bespaart met demand response stevig op zijn elektriciteitskosten. 

Jaarlijks 3x kans op duurzame winst

Drie keer goed gokken heeft Saint-Gobain afgelopen winter £ 165.000 (destijds € 230.000, post-Brexit € 200.000) opgeleverd. Daarvoor was in het geheel geen structurele investering nodig.

Samen met energiedienstverlener SmartestEnergy speelde de bouwmaterialenproducent slim in op het systeem dat de Britse stroomnetten betaalbaar houdt. Netbeheerder NationalGrid rekent, zonder aankondiging vooraf, drie halve uren per jaar (de triads) een extreem hoog stroomtarief. Volgens Michael Dickinson, Engineering Manager bij Saint-Gobain, lopen de kosten voor grootverbruikers daarbij op tot 500 keer de normale kilowattuurprijs.

Stabiliteit op het elektriciteitsnet via Britse goktraditie

De tariefverhoging is niet compleet willekeurig, hij is gebaseerd op het ‘piekverkeer’ op het elektriciteitsnet. In de winter, als inzet van duur noodvermogen het meest waarschijnlijk is, poogt NationalGrid via het Triad-systeem overbelasting van de infrastructuur te voorkomen. Als vraag en aanbod ook tijdens deze kritieke periodes in balans zijn, hoeft de netbeheerder zijn infrastructuur niet uit te breiden. Ook zijn inefficiënte, vervuilende peaking power plants op diesel of aardgas dan niet nodig.

Tijdelijk tot £ 39.000 per megawatt

In plaats van de verbruiksreductie via congestietarieven af te dwingen, speelt NationalGrid in op de gokdrang van de Britten. Pas aan het eind van de winter maakt de netbeheerder bekend welke halve uren het elektriciteitsverbruik heeft gepiekt. Voor stroom die in die specifieke halve uren is afgenomen, gaan de tarieven door het dak. Het is aan de industriële afnemer om in te schatten wanneer de vraag naar stroom zijn hoogtepunt bereikt. Vervolgens moet hij afwegen of productievermindering opweegt tegen de triad-besparing. 

“Hoewel triads een belangrijk deel van onze energierekening bepalen, was het systeem voor de meesten van ons een mysterie”, zegt Dickinson. Saint-Gobain lichtte de tijdelijke besparingskansen op zijn 20 Britse productielocaties door en maakte zijn werknemers bewust van de impact. Gedurende de triads lag het gemiddelde stroomgebruik daardoor 11 procent lager. Dickinson: “Deze kostenreductie verbetert onze concurrentiepositie en sluit goed aan bij onze duurzaamheidsdoelen. We helpen actief te voorkomen dat onze energiebedrijven onnodige investeringen moeten doen.”

Big data verhoogt de winkansen voor systeemintegratie

Voor NationalGrid is het een simpele methode om de kosten van het netbeheer bij de inflexibele grootverbruikers neer te leggen en spelers die meewerken aan een duurzame energievoorziening te belonen. Het systeem bestaat al sinds de jaren 90 maar voldoet ook in tijden van slimme meters nog prima.

Om de rol van het toeval te beperken en bedrijven de hele winter te stimuleren de flexcapaciteit te benutten, zitten er minimaal tien dagen tussen momenten waarvoor het triad-tarief geldt. Zo zijn er jaarlijks zo’n 30 à 40 tijdsvakken waarvoor bedrijven moeten afwegen de productie te staken. De beruchte halve uurtjes vallen meestal op een koude wintermaandag of -donderdag, tussen 16.00 en 18.00.

Bij een goede gok pakt een bedrijf zijn winst maar bij een slechte gok loopt de productie onnodig vertraging op. Big data-systemen van SmartestEnergy helpen Saint-Gobain om beter te gokken. Op basis van historische verbruiksdata, temperatuur én voorspelde energieproductie door windparken geeft SmartestEnergy enkele uren voor een mogelijke triad een waarschuwing af. Dat geeft Saint-Gobain de bedenktijd om machines die op dat moment uit kunnen rustig af te schakelen.

Waar de flexibele afnemers flink kunnen besparen, is het voor leveranciers die tijdens een van de triads leveren helemaal feest; de heffingen werken ook de ander kant op. Als windmolens tijdens de triads toevallig maximaal produceren, heeft de windboer een goed jaar. Biogasturbines kunnen ook gebruik maken van de alerts van SmartestEnergy. Vooral met energieopslagsystemen is het makkelijk goed gokken. Uitbaters van accu’s kunnen de Triad-bonus praktisch in de begroting opnemen. Daarmee is de businesscase voor grote accusystemen in Groot-Brittannië eerder rond te rekenen.

Bron: Saint-Gobain, NationalGrid, SmartestEnergy / Imagecredit: Saint-Gobain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. 28 jun 2016

    […] door de Amerikaanse startup Advanced Microgrid Solutions, bespaart CSU op piektarieven tijdens dreigende overbelasting van het elektriciteitsnet. In plaats van de transformatoren en kabels verder te belasten, vlakken […]

  2. 08 aug 2016

    […] het concern een centrale gasgenerator van 5 megawatt. In plaats van met aardgas vangt AGL nu pieken in het stroomverbruik op met gebufferde zonnestroom. De thuisaccu’s zullen voor de klanten A$ 3.500 (€ 2.400) […]

  3. 19 sep 2016

    […] drie veelbelovende startups. In Groot-Brittannië, waar Bushell vandaan komt, boeken partijen als SmartestEnergy, Flexitricity en Open Energi succes met het concept. “Op een eiland is uitwisselen van tekorten […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.