Chinese gigabatterij slaat 800 (!) megawattuur windstroom op

Lycoo, via Wikimedia Public Domain

De Chinese en Amerikaanse accuproducenten Rongke Power en UniEnergy slaan de handen in een voor een megaproject in energieopslag. Het Chinese schiereiland Dalian, direct naast Noord-Korea, krijgt de grootste flowaccu ter wereld.

Het noorden van China krijgt zijn windenergie niet op

De enorme accu dient om pieken en dalen in het aanbod aan windenergie op te vangen. De noordelijke provincies in China hebben sneller windparken gebouwd dan het lokale elektriciteitsnet aan kan. Windmolens staan daarom ook bij goede gunstige windcondities soms op de rem.

Als het energieopslagproject van Rongke Power en UniEnergy Technologies (UET) in 2020 operationeel is, kan de accu 8 procent van het elektriciteitsverbruik in de regio ‘verschuiven’. De windmolens leveren alle duurzame elektriciteit dan weer zonder noodgedwongen curtailment aan het net.

“Dit project is een doorbraak voor de energieopslagindustrie. Het lanceert China’s elektriciteitsnet de 21e eeuw in”, zegt Rick Winter, COO van UET. “De gigantische schaal van dit systeem is mogelijk na jaren van betrouwbare prestaties met deze accusystemen. Hiermee verhogen we de veerkracht van de energie-infrastructuur en maken we de weg vrij voor naadloze integratie van hernieuwbare bronnen.”

Energieopslag in vanadium-redoxaccu’s

De accu’s van Rongke en UET zijn vanadium flowbatterijen (VFB’s), waarin geladen elektrolytvloeistof in grote tanks is opgeslagen. Bij lithium-ionaccu’s staat één megawatt aan vermogen doorgaans gelijk aan één megawattuur aan opslagcapaciteit. Dankzij de externe tanks is de verhouding tussen (ont)laadvermogen en daadwerkelijke stroomopslag in een flowaccu vrijer.

De ontwikkelingspartners zetten samen tien opslagmodules, met elk een vermogen van 20 megawatt en een opslagcapaciteit van 80 megawattuur neer. Tot op heden ontwikkelde UET in kleinere projecten in totaal 20 megawatt aan VFB-projecten.

Chinese partner Rongke bouwt in het thuisland een gigafactory voor de productie van de vanadiumflowaccu’s. De eerste fase daarvan is in de herfst van 2016 operationeel en levert dan jaarlijks 300 megawatt aan VFB-stacks. De fabriek van Rongke Power krijgt uiteindelijk een productievolume van 3 gigawatt, genoeg om elk jaar 15 opslagprojecten ter grote van dit eerste systeem op het Dalian-schiereiland te bouwen.

Bron: UniEnergy / Imagecredit: Lycoo, via Wikimedia Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 27 jun 2016

    […] met energieopslagsystemen is het makkelijk goed gokken. Uitbaters van accu’s kunnen de Triad-bonus praktisch in de […]

  2. 04 aug 2016

    […] Amerikaanse startup Imergy haalde in de afgelopen jaren $ 100 mln aan groeigeld op voor de bouw van flowbatterijen. Een van de grootste investeerders in de energieopslagsystemen was renewables gigant SunEdison. Uit […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.