Windtunnel als kantoor: Anabatische wind voor energiezuinige koeling

Terwijl ik gisternacht wanhopig probeerde de de warmte uit mijn zolderkamer te verdrijven herinnerde ik me een mooi staaltje energiebesparende architectuur. Een Frans architectuurbureau liet begin dit jaar zien hoe een kantoor bijna gratis te koelen is door slim met natuurlijke luchtstromen om te springen.

Energiebesparende koeling en klimaatbeheersing

De zomer slaat eindelijk goed aan in onze regionen. Lekker voor op het strand of in de tuin, niet om bij te werken. Airconditioners zorgen komende week vast voor een kleine piek in de energievraag, terwijl klimaatbeheersing ook heel energiezuinig kan. Een NGO uit Costa Rica schreef vorig jaar een competitie uit voor het ontwerp van een nieuw kantoor. De architecten van Betillon Dorval-Bory wonnen niet maar kregen uiteindelijk wel de meeste media-aandacht voor hun concept “Anabatic Office”.

Natuurlijke luchtstromen voor een aangenaam kantoorklimaat

Het concept van de architecten plaatst het kantoor tegen een helling in een gebied waar het normaal gesproken weinig waait. De afzonderlijke werkruimtes zijn omsloten door een open tunnel met aan een van de uiteinden een verhoogd aangelegde parkeerplaats. Onder invloed van de zon warmt het asfalt van het parkeerdek op en stijgt de warme lucht omhoog. De opgestegen lucht kan enkel aangevuld worden door lucht uit het kantoor en zo ontstaat een briesje in het strakke gebouw dat continu frisse buitenlucht aanzuigt.

Trappenhuis als ventilatieschacht

In Nederland werden de afgelopen jaren nagenoeg uitsluitend gesloten klimaatsystemen aangelegd. In nieuwe kantoortorens kunnen ramen vaak niet eens meer open, in oudere gebouwen moeten ramen op last van van de technische dienst gesloten blijven. Gebruikers van gebouwen hebben nauwelijks nog invloed op het binnenklimaat waarin ze werken en dat leid vaak tot ergernis.

Wellicht is het concept hierboven ook toe te passen op bestaande gebouwen; platte daken zijn vaak al zwart en trappenhuizen lopen als een ‘schoorsteen’ door het hele gebouw. Volgens de principes die ook ten grondslag liggen aan de onlangs besproken Solar Chimney is er een prettige luchtstroom op te wekken. Elk kantoor afzonderlijk aangesluiten op een trappenhuis en gratis natuurlijke ventilatie is zo geregeld. Tevens kan iedereen er individueel op ingrijpen, simpelweg door ramen te openen of te sluiten. Natuurlijk wel even zorgen dat de noodtrap in geval van brand niet echt een schoorsteen wordt.

Bron & meer foto’s: Betillon Dorval-Bory

Dit vind je misschien ook leuk...