Huizen duurder bij windpark; Universiteit over op Tesla-accu’s

Steve Wilson, via Wikimedia Creative Commons

In de duurzame economie gebeurt meer dan we kunnen bijhouden. Daarom een snelle greep uit de pers- en nieuwsberichten die we niet willen missen. In deze editie o.a. windenergie, accuopslag en groene pensioenen.

1. Huizenprijzen 38 procent hoger sinds oplevering windpark

Omwonenden van het Amerikaanse Golden West Windpark, 145 windmolens groot, klagen over windmolenziekte en andere overlast. Ondanks de angst van huiseigenaren schieten prijzen in de regio direct naast het duurzame energieproject juist omhoog. Ruim 900 woningen, met een gecombineerde waarde van $ 173 mln, zijn sinds de windmolens om de hoek draaien voor in totaal $ 239 mln verkocht. De conclusie dat het windpark een positieve invloed heeft op de huizenprijzen is niet zomaar te trekken; de stijging is in lijn met ‘maar zeker niet lager’ dan met huizen verder van de windmolens. Het nieuws komt in ieder geval uit onverdachte hoek; het niet al te progressieve FoxNews pikte het verhaal op.

2. Cal State University (CSU) realiseert 18 megawattuur accuopslag

Medio 2017 staan er op de campus en verspreid over andere locaties van de Californische universiteit verschillende grote accusystemen. Met de accu’s, geleverd door Tesla en geïnstalleerd door de Amerikaanse startup Advanced Microgrid Solutions, bespaart CSU op piektarieven tijdens dreigende overbelasting van het elektriciteitsnet. In plaats van de transformatoren en kabels verder te belasten, vlakken de accu’s de pieken juist af. Met in totaal zeker 3 megawatt aan vermogen en 18 megawattuur opslagcapaciteit bespaart de onderwijsinstelling ruim $ 3 mln op zijn energierekening.

3. Groenlinks mobiliseert € 3.500 mrd Europees pensioengeld

Pensioenfondsen binnen de Europese lidstaten zijn voortaan verplicht de Carbon Bubble-risico’s van aandelenposities in beeld te brengen voor de premiebetalers. “Zo voorkomen we dat toekomstige generaties pensioenkortingen voor hun kiezen krijgen omdat pensioenfondsen niet tijdig overstappen op duurzame beleggingen”, zegt Europarlementariër Bas Eickhout, namens Groenlinks betrokken bij de onderhandelingen. “Fossiele beleggingen lopen het risico waardeloos te worden en veel mensen willen juist dat hun pensioenpot wordt aangewend om duurzaamheid te stimuleren.”

4. Kamp accordeert CO2-opslag in (bijna) lege gasvelden

Het Ministerie van Economische Zaken heeft de Mijnbouwwet aangepast om definitieve opslag van CO2 te combineren met productie van aardgas en olie, schrijft Energeia. De oude wet stond injectie van afgevangen CO2 om gasvelden op druk te houden toe maar eindopslag van het broeikasgas gek genoeg niet. Met de wetswijziging bespoedigt Minister Kamp de realisatie van demonstratieprojecten voor carbon capture and storage (CCS).

5. Pompverliezen warmte- en koudeopslag (WKO) omlaag

Kantoren, ziekenhuizen en andere gebouwen die warmte en koude opslaan in de bodem hebben de WKO-systemen beter onder controle dan tien jaar geleden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) liet 125 bodemenergieprojecten checken op de balans in grondwatertemperaturen. Ten opzichte van eerdere analyses in 2006 en 2009 is het temperatuurverschil tussen de warme en koude waterlaag licht toegenomen (van 4,4 naar 4,6 graden Celsius). Ook blijkt dat de systemen per verpompte kuub water meer energie ontrekken en daardoor ‘veel minder’water verpompen.

Imagecredit: Steve Wilson, via Wikimedia Creative Commons (Cropped)

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 04 aug 2016

    […] nam in dezelfde periode met 10 procent toe. Net als bij de stijgende huizenprijzen bij een windpark in Colorado is ook in dit geval een verband niet aan te tonen. Wel zetten de praktijkgegevens doemverhalen […]

  2. 11 aug 2016

    […] praktijkvoorbeelden laten gelukkig zien dat het met kelderende huizenprijzen en wegblijvende toeristen bij windparken meevalt. Toch verdienen veel van de bezwaren tegen […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.