Stroom in Australië 30 procent goedkoper met 50.000 Powerwalls

Tesla Energy

De Australische deelstaat Zuid-Australië heeft Tesla aangetrokken voor de bouw van een decentrale ‘virtuele elektriciteitscentrale’. De komende 4 jaar krijgen 50.000 huishoudens een thuisaccu en zonnepanelen.

650 megawattuur aan energie-opslag

Onder de deal,  die vooral gericht is op de sociale woningbouw, krijgen 50.000 woningen een zonnedak van 5 kilowatt (±20 zonnepanelen) en een thuisaccu van Tesla met ruim 13 kilowattuur aan opslagcapaciteit.

“Mijn regering is al verantwoordelijk voor ’s werelds grootste accu’, zegt deelstaatpremier Jay Weatherill, refererend naar de Hornsdale Power Reserve. “Nu realiseren we met behulp van de huizen van onze inwoners de grootste virtuele energiecentrale ter wereld. Voor bewoners betekent dat een significante besparing op de energierekening.”

Net zo flexibel als een gascentrale, maar dan duurzaam

De 50.000 huishoudens leveren straks samen maximaal 250 megawatt aan zonnestroom en dankzij de thuisaccu’s is die stroomlevering extra betrouwbaar. Bewoners krijgen de zonnepanelen en accu’s kosteloos geïnstalleerd en betalen alleen voor de afgenomen stroom. Het verdienmodel lijkt op dat van bijvoorbeeld Eneco’s Crowdnett en de SonnenCommunity.

In de Australische plannen blijft de installatie volledig in eigendom van het energiebedrijf. Simpel gezegd ruilen de bewoners van sociale huurwoningen ongebruikt dakoppervlak en een plekkie voor de accu in voor een grofweg 30 procent lagere stroomrekening. De totale investering over 4 jaar heeft een omvang van AU$ 800 mln (€ 500 mln).

Het project start dit jaar met een pilotfase waarin 1.100 huishoudens hun eigen energie produceren. In een tweede fase sluiten de partners 24.000 sociale woningen aan. In de derde fase komen ook private huiseigenaren in aanmerking. In juni 2022 moet de mijlpaal van 50.000 aangesloten huishoudens zijn bereikt.

Bron: ABC, Reneweconomy / Imagecredit: Tesla Energy

Dit vind je misschien ook leuk...