Stroom in Australië 30 procent goedkoper met 50.000 Powerwalls

Tesla Energy

De Australische deelstaat Zuid-Australië heeft Tesla aangetrokken voor de bouw van een decentrale ‘virtuele elektriciteitscentrale’. De komende 4 jaar krijgen 50.000 huishoudens een thuisaccu en zonnepanelen.

650 megawattuur aan energie-opslag

Onder de deal,  die vooral gericht is op de sociale woningbouw, krijgen 50.000 woningen een zonnedak van 5 kilowatt (±20 zonnepanelen) en een thuisaccu van Tesla met ruim 13 kilowattuur aan opslagcapaciteit.

“Mijn regering is al verantwoordelijk voor ’s werelds grootste accu’, zegt deelstaatpremier Jay Weatherill, refererend naar de Hornsdale Power Reserve. “Nu realiseren we met behulp van de huizen van onze inwoners de grootste virtuele energiecentrale ter wereld. Voor bewoners betekent dat een significante besparing op de energierekening.”

Net zo flexibel als een gascentrale, maar dan duurzaam

De 50.000 huishoudens leveren straks samen maximaal 250 megawatt aan zonnestroom en dankzij de thuisaccu’s is die stroomlevering extra betrouwbaar. Bewoners krijgen de zonnepanelen en accu’s kosteloos geïnstalleerd en betalen alleen voor de afgenomen stroom. Het verdienmodel lijkt op dat van bijvoorbeeld Eneco’s Crowdnett en de SonnenCommunity.

In de Australische plannen blijft de installatie volledig in eigendom van het energiebedrijf. Simpel gezegd ruilen de bewoners van sociale huurwoningen ongebruikt dakoppervlak en een plekkie voor de accu in voor een grofweg 30 procent lagere stroomrekening. De totale investering over 4 jaar heeft een omvang van AU$ 800 mln (€ 500 mln).

Het project start dit jaar met een pilotfase waarin 1.100 huishoudens hun eigen energie produceren. In een tweede fase sluiten de partners 24.000 sociale woningen aan. In de derde fase komen ook private huiseigenaren in aanmerking. In juni 2022 moet de mijlpaal van 50.000 aangesloten huishoudens zijn bereikt.

Bron: ABC, Reneweconomy / Imagecredit: Tesla Energy

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Lomito schreef:

    In Australië betaalt men ongeveer 29 US-dollarcent per kWh terwijl de basisprijs zo’n 8 US-dollarcent is in China/India. Maar het kan gekker: in Duitsland betaalt men 35 en Denemarken zelfs 41 US-dollarcent/kWh (prijspeil 2011). Geen bezoek aan Legoland dus of nog erger aan het land waar onze eigen Zweedse heks vandaan komt. Dat land is echt hopeloos verloren.

  2. Lomito schreef:

    Nog een mededeling voor de redactie: verdiept u zich eens het verschil tussen energie en vermogen, het valt mij op dat deze termen door elkaar gehaald worden inclusief de bijbehorende eenheden (Wattuur en Watt).

    – 650 megaWattuur (hier gaat het nog goed afgezien van de ontbrekende hoofdletter)
    – zonnedak van 5 kiloWattuur (daar gaat het fout, 20 zonnepanelen hebben een piekvermogen van 5 kiloWatt)
    – 13 kiloWattuur aan opslagcapaciteit (dat is correct, afgezien weer van die hoofdletter)
    – leveren straks samen maximaal 250 megawatt aan zonnestroom (moet zijn: hebben samen een vermogen van 250 megaWatt, wat neerkomt op maximaal 650/250= 2,6 uur stroomafgifte).

    • Thijs schreef:

      Een slordigheid waar ik anderen ook regelmatig op wijs, dus extra slordig. Bedankt voor de correctie.

      Die hoofdletters zijn overigens een stijlkeuze en wat mij betreft alleen relevant in de afgekorte vorm (kWh, MWh). Laatste puntje: 50.000 woningen x 5 kW op het dak = 250 MW. Dat leveren ze zolang de zon afdoende schijnt

      Als de zonnepanelen en de accu’s samen maximaal leveren, is het piekvermogen 500 MW. Uitgaande van maximaal 5 kW uit 2e generatie Powerwall.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.