Duurzame subsidie voor Shell; Vliegen op tabak-biokerosine

Shell Technology Centre Amsterdam, via Shell

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit.  In deze editie o.a. zonnepanelen voor Shell, biobrandstof voor Zuid-Afrikaanse luchtvaartmaatschappij en plastic uit poepluiers. 

1.Zonnepanelen voor Shell Technology Centre Amsterdam

Olieconcern Shell liep de miljardensubsidie voor het offshore windpark Borssele mis maar behoort wel tot de 831 partijen die SDE-subsidie voor zon-PV hebben binnengehaald. Dat blijkt uit het overzicht van de gunningen. Met de subsidie, maximaal € 40.000 gedurende 15 jaar, plaatst Shell 50 kilowatt aan zonnepanelen bij het onderzoekscentrum aan het Amsterdamse IJ. Twee andere opvallende SDE-gunningen zijn een zonnepark op de Limburgse vuilstort van chemieconcern DSM en een zonnedak op een Ahold-distributiecentrum in Delfgauw. Hier gaat het om respectievelijk 3.370 en 3.440 kilowatt.

2.Boeing viert 100ste verjaardag met Nederlandse biobrandstof

Het Amsterdamse SkyNRG is wereldwijd marktleider in biobrandstoffen voor de luchtvaart. Samen met Sunchem levert SkyNRG biokerosine op basis van tabak. Vliegtuigbouwer Boeing, in 2016 100 jaar in bedrijf, zet zich samen met SkyNRG in voor duurzame brandstoffen in de luchtvaart. Volgens SkyNRG was Boeings jubileumvlucht van Johannesburg naar Kaapstad de eerste op biokerosine boven Afrika.

3.Legoblokjes en colaflessen uit poepluiers

Kennisplatform Biorizon zet zijn onderzoek naar bioplastic uit huishoudelijk afval voort. In het programma Waste2Aromatics werken afvalverwerkers, kennispartijen en industriële partners samen aan de raffinage van chemische bouwstenen voor kunststoffen uit etensresten, tuinafval en luiers. In andere programma’s van Biorizon zijn onder meer speelgoedproducent Lego, chemieconcern DSM en bioplasticproducent Avantium aangehaakt.

4.Wereldwijde duurzame investeringen kwart lager

In de eerste helft van 2016 is er 23 procent minder in zonne-energie, windparken en andere duurzame bronnen geïnvesteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat schrijft Bloomberg New Energy Finance op basis van eigen data. Na recordjaar 2015 is een daling niet zo gek maar het gaat harder dan verwacht. Vooral in China, vorig jaar met afstand de grootste markt, lopen de investeringen sterk terug. In Europa veren de investeringen in hernieuwbare energie na een lange periode van vertraging wel op maar de 4 procent groei in de EU maakt de daling van 34 procent in China bij lange na niet goed.

5.Upgrade voor Belgische ‘superbatterij’ uit 1967

Het Duitse techconcern Voith automatiseert in opdracht van Electrabel een van Europa’s grootste energieopslagsystemen. De Coo-Trois-Points pompcentrale, 45 kilometer ten zuidoosten van Luik, bestaat uit een stuwmeer en zes waterkrachtturbines die ook water omhoog kunnen pompen. De pumped hydro storage-centrale levert maximaal 1.164 megawatt aan elektrisch vermogen en kan na de upgrade nog zeker 20 jaar mee.

Imagecredit: Shell


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.