Bam in getijdencentrale; € 200 mln voor Nederlands biogas

Artist Impression, via Natural Energy Wyre

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Vloedgolf voor Bam, Israëliërs in Nederlands biogas, doorbraak in zonne-energie, toch Heijmans-huisjes in Limburg en Duitsers in de rij voor plugin-subsidie.

1.Bam sorteert voor op getijdenproject van € 350 mln

Bam Nuttal, dochter van de infrareus uit Bunnik, maakt goede kans op een getijdenklus in de Britse kustplaats Fleetwood. In de monding van de rivier de Wyre bereidt een consortium met Bam de bouw van een tidal barage met een vermogen van 120 megawatt voor. Als het getijdenproject van £ 300 mln (€ 350 mln) doorgang vindt, levert het vanaf 2020 duurzame stroom voor 50.000 Britse huishoudens.

2.Israëlische miljoenen voor biogasprojecten melkveesector

De Israëlische bedrijven Ellomay Capital en Ludan Engineering stappen voor ruwweg € 200 mln in de Nederlandse afvalindustriemarkt. De bedrijven richten zich op groengasprojecten die reststromen van de melkveesector verwaarden. Ludan is al betrokken geweest bij 14 biogasprojecten in Nederland en Spanje. Het bedrijf zal ook de nieuwe vergisters of vergassers bouwen en runnen, in ruil voor 49 procent van de aandelen. Ellomay heeft een groot aantal zonnecentrales in Italië en Spanje in beheer. Daarnaast is Ellomay minderheidsaandeelhouder in een van Israels grootste energieleveranciers.

3.Zonneceldoorbraak: Twee elektronen voor één foton

Amerikaanse en Russische wetenschappers hebben een kristal ontdekt dat bij eenzelfde hoeveelheid zonlicht meer duurzame elektriciteit opwekt dan conventionele zonnecelmaterialen. In het kristal ingevangen lichtdeeltjes maken onder specifieke omstandigheden niet een maar twee elektronen vrij. Daarmee doorbreekt het materiaal, bariumtitaanoxide, de Shockley-Queisser-grens die traditioneel de maximale efficiëntie van zonnepaneelmaterialen dicteert. Het onderzoek is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Photonics.

4.Heijmans mag zijn tijdelijke minihuizen toch plaatsen

Bouwconcern Heijmans timmert al jaren aan de weg met zijn Heijmans One. Dit minihuisje met twee verdiepingen is, ondanks het geringe bouwoppervlak, van alle gemakken voorzien. Op het Amsterdamse Java-eiland demonstreerde Heijmans eerder dit jaar een versie die geheel zelfvoorzienend is. In Panningen installeert het concern, na juridisch oponthoud, alsnog tien stuks van de verplaatsbare woningen. Opdrachtgever Wonen Limburg heeft snel nieuwe woonruimte nodig maar verwacht op langere termijn krimp in zijn verzorgingsgebied. Te zijner tijd kan Heijmans de woningen elders inzetten.

5.Maakt Duitsland dezelfde hybride fouten als Nederland?

Staatssecretaris Wiebes ziet de afgebouwde subsidies voor hybrides als duur leergeld. Wiebes in Autoweek: “We hebben er zes miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen.” Terwijl de Nederlandse overheid terugkomt op zijn stimuleringsbeleid zijn ze in Duitsland pas net begonnen. Duitsers krijgen tot € 4.000 toe op elektrisch aangedreven auto’s. In de eerste maand overtuigde dit 1.800 bestuurders om in een stekkerauto te stappen. Het merendeel daarvan koos gelukkig voor full-electric maar ook 600 van de door Wiebes gewraakte plugin-hybrides genieten het Duitse voordeel.

Imagecredit: Natural Energy Wyre

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 22 aug 2016

    […] aangedreven auto’s. Volgens Wiebes was de € 6 mrd die het programma gekost heeft weggegooid geld omdat de meeste plugin-hybrides (PHEV’s) bijna nooit elektrisch rijden. In Noorwegen lijkt de […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.