Windfloats: Offshore wind met drijvende turbines

gebakken lucht: opslaan van energie in luchtzakken

De grootste windprojecten worden momenteel net uit de kust ontwikkeld; krachtige wind, ruimte zat en geen zeurende omwonenden. Drijvende windturbines maken het mogelijk nog verder de zee op te gaan. 

Windturbines op zee staan normaal gesproken in relatief ondiep water, boven de 30 meter diepte wordt het ook met subsidie moeilijk om geld te verdienen met offshore wind. Installatie en onderhoud op zee is sowieso prijzig en het dure werk wordt ook regelmatig stilgelegd vanwege te harde wind en/of hoge golven.

Met drijvende turbines is het mogelijk om het meeste werk veilig in de haven te verrichten. Op een mooie heldere dag vaart de hele constructie naar zijn plek en bij eventuele defecten sleep je de machine ook zo weer terug naar de haven.

Natuurlijk valt het niet mee om een zware turbine op een mast van ± 90 meter veilig te laten drijven en het wordt al helemaal complex als de hele constructie ook nog stabiel moet blijven liggen.

Toch lijkt een prototype voor de Portugese kust zonder al te veel dobberen prima te functioneren. De Windfloat van Principle Power bestaat uit een gelijkzijdige driehoek met op elke hoek een drijver. Op het eerste gezicht lijkt het vreemd dat de turbine zelf niet in het midden maar boven op één van de drijvers staat. Dit maakt echter dat de eigenfrequentie van het systeem veel lager ligt.

Met rondpompen van water tussen de verschillende drijvers is deze lage grondfrequentie goed te dempen waardoor de energie uit de wind volledig door de rotor benut wordt en niet verdwijnt in het wiebelen van de toren.

Dit vind je misschien ook leuk...