Windfloats: Offshore wind met drijvende turbines

gebakken lucht: opslaan van energie in luchtzakken

De grootste windprojecten worden momenteel net uit de kust ontwikkeld; krachtige wind, ruimte zat en geen zeurende omwonenden. Drijvende windturbines maken het mogelijk nog verder de zee op te gaan. 

Windturbines op zee staan normaal gesproken in relatief ondiep water, boven de 30 meter diepte wordt het ook met subsidie moeilijk om geld te verdienen met offshore wind. Installatie en onderhoud op zee is sowieso prijzig en het dure werk wordt ook regelmatig stilgelegd vanwege te harde wind en/of hoge golven.

Met drijvende turbines is het mogelijk om het meeste werk veilig in de haven te verrichten. Op een mooie heldere dag vaart de hele constructie naar zijn plek en bij eventuele defecten sleep je de machine ook zo weer terug naar de haven.

Natuurlijk valt het niet mee om een zware turbine op een mast van ± 90 meter veilig te laten drijven en het wordt al helemaal complex als de hele constructie ook nog stabiel moet blijven liggen.

Toch lijkt een prototype voor de Portugese kust zonder al te veel dobberen prima te functioneren. De Windfloat van Principle Power bestaat uit een gelijkzijdige driehoek met op elke hoek een drijver. Op het eerste gezicht lijkt het vreemd dat de turbine zelf niet in het midden maar boven op één van de drijvers staat. Dit maakt echter dat de eigenfrequentie van het systeem veel lager ligt.

Met rondpompen van water tussen de verschillende drijvers is deze lage grondfrequentie goed te dempen waardoor de energie uit de wind volledig door de rotor benut wordt en niet verdwijnt in het wiebelen van de toren.

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. KaMa schreef:

  De hete aardappel, windturbines

  De windturbine soap houdt aan. In het energieakkoord was sprake van een kostenplaatje van €3,7 miljard (3.700.000.000,–), deskundigen van het NKPW hebben berekend dat dit €19 miljard (19.000.000.000,–) moet zijn. Minister Kamp kwam even later met een kostenplaatje van €18 miljard. Foutje, bedankt. Weet u het nog? Onze minister president riep voor de verkiezingen: Die windturbines draaien niet op wind, maar op subsidie. Welnu, dit is dus het bedrag dat we moeten opbrengen om die dingen draaiende te krijgen. De rekenkamer, het adviesorgaan van de regering, heeft geadviseerd de beslissing voor windenergie op land vijf jaar uit te stellen, we hebben die energie de komende jaren niet nodig. Maar onder het mom van de afspraken in Brussel, moet dit windturbine plan er kennelijk doorgedrukt worden, hoewel de rentabiliteit hiervan sterk betwijfeld wordt.

  In Friesland had Gedeputeerde Staten een plan gemaakt dat de grootste concentratie van deze super turbines, welke aan Friesland toebedacht zijn, in het IJselmeer en in Noord West Friesland zou moeten komen. Een commitee met de twijfelachtige naam “hou Friesland mooi” heeft kans gezien vele handtekeningen te verzamelen om die dingen niet, of zo weinig mogelijk, in Noord West Friesland te krijgen en deze club werkt nu met de Friese milieu Federatie en Platform Duurzaam Friesland (de windmolen lobby) plannen uit om de windturbines over Friesland te spreiden. Gedeputeerde Staten vindt dit wel goed, ze vinden dit “plannen moeten van onder op komen” bottom up.

  Windturbine voorstanders in de dorpen, landeigenaren dijkbeheerders e.d. worden opgezocht om zogenaamd draagvlak te creëren met het zogenaamde princype van meeprofiteren van de opbrengst. De inwoners beseffen waarschijnlijk niet dat daarmee hun recht vervalt om bezwaar aan te tekenen vanwege het feit dat hun woning in de buurt van windturbines, veel minder waard wordt. In Houten, Utrecht, is aangetoond dat dit wel €50.000,– per woning kan zijn. Echter gedeputeerde Konst kan in zijn handen wrijven en verkondigen dat de windturbines van onderop geregeld worden en niet opgelegd door de provincie.

  De windturbine-soap is nog lang niet afgelopen, ik ben benieuwd met welke slimmigheden en de windmolenlobby de komende tijd zal proberen haar doel te bereiken. Het gaat om geld, om heel veel geld! Uw geld, ons geld! Stap niet in de windturbIne soap. Als ze er dan toch moeten komen, dan maar ver weg op zee. Ruimte zat, daar waait het harder en daar zijn grotere turbines en windparken mogelijk. Als je alle ellende van windturbines op land mee telt, dan is het nog maar de vraag of dat duurder is.
  Het interesseert die lieden in Den Haag wat hier in Friesland gebeurt. Velen zijn waarschijnlijk nog nooit over de afsluitdijk geweest en hebben de scoonheid van onze provincie en het wad nog nooit ervaren.
  Het mooie landschap van Friesland, de prachtige waddenzee, zijn goud waard. Laten we daar zuinig op zijn, laten we daarvoor vechten om dat te behouden.

 1. 18 mei 2016

  […] en alles moet bestand zijn tegen het zoute zeewater. In plaats van een vaste fundering, onderzoeken meerdere partijen drijvende constructies om windturbines op te […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.