Tesla annuleert Solarroof voor klanten die al sinds 2017 wachten

Powerwall 2.0 en Solarcity Tiles, via Solarcity
Opnieuw relevant: 12 juni 2020 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 29 oktober 2016
Sinds mei 2017 konden geïnteresseerden in de VS reserveren voor de installatie van de Solarroof-tegels van Tesla, die er niet uitzien als zonnecellen maar stiekem wel zonnestroom opwekken. Deze week meldt Tesla aan klanten in staten ‘ver van het distributiecentrum’ dat de deal niet doorgaat, ‘omdat Tesla op zo’n afstand haar beoogde serviceniveau niet kan garanderen’. Dat riekt naar bullshit. Nogal lullig om na 3 jaar wachten per mail te horen dat je mooie zonnedak niet doorgaat en dat je dus al sinds 2017 had kunnen profiteren van zonnepanelen van een concurrent van Tesla. Hieronder het oorspronkelijke stuk van 26 oktober 2016 over de aankondiging van Solarroof (toen nog Solarcity) en de Powerwall 2.0.

Tesla’s thuisaccu 2.0 dubbel zo groot, Solarcity onzichtbaar

Tesla-topman en Solarcity-voorzitter Elon Musk heeft vannacht twee nieuwe producten gelanceerd. De Powerwall thuisaccu heeft een veelbelovende opvolger en Solarcity brengt uitstekend gecamoufleerde zonnepanelen.

Dure inverter is nu ingebouwd en inbegrepen

De rechthoekige nieuwe Powerwall 2.0 neemt evenveel ruimte in als het origineel maar de opslagcapaciteit is ruimschoots verdubbeld, van 6,7 naar 14 kilowattuur. Ook het vermogen dat de accu levert, is verhoogd. Maximaal levert de Powerwall nu 7 kilowatt.

Mocht je het willen dan kun je bij kunslicht tegelijkertijd een pizza in de oven mikken, strijken en stofzuigen. Zonder dat het elektriciteitsnet moet bijspringen. De vernieuwde Powerwall is met $ 5.500 duurder dan het origineel, maar niet dubbel zo duur. Bovendien zit de AC/DC-omvormer nu in de Powerwall zelf. Bij de eerste thuisaccu van Tesla moesten klanten die er los bijkopen, tegen een goeie $ 1.500 extra.

Duurzaam met zonnestroom, zonder het van het dak schreeuwen

Waar de nieuwe Powerwall naar mijn smaak mooier is dan de eerste, zal vrijwel niemand betwisten dat de nieuwe zonnedakpannen van Solarcity mooier zijn dan conventionele PV-panelen. Voor de goede orde. Het huis op de foto hierboven heeft een dak vol zonnecellen. Solarcity heeft een coating toegepast waarvan de transparantie afhangt van de kijkhoek. Vanaf de straatkant zie je niet dat het dak hernieuwbare energie opwekt. Kijk je van bovenaf dan zie je de zonnecellen wel degelijk liggen. Het zonlicht valt dus nagenoeg ongehinderd op het halfgeleidermateriaal.

De zonnetegels zijn in eerste aanzet in vier varianten beschikbaar. Typisch Nederlandse dakpannen zitten er nog niet tussen maar voor modernere woonwijken in Nederland lijkt het nu al een topproduct. Prijzen en cijfers over stroomopbrengst moet ik echter nog schuldig blijven. Wel claimt Musk dat, mits je de opgewekte energie meerekent, het aanschaffen en installeren van de Solarcity pannen goedkoper is dan een gewoon dak zonder zonnepanelen.

Als het niet lelijker én niet duurder is om je dak te gebruiken om duurzame energie op te wekken, is de grootste uitdaging van de zonne-energie in de bebouwde omgeving opgelost. Voor nieuwbouw en renovaties dus sowieso doen.

capture

Bron: Tesla, Solarcity, TechCrunch / Imagecredit: Tesla

Dit vind je misschien ook leuk...