Tesla annuleert Solarroof voor klanten die al sinds 2017 wachten

Powerwall 2.0 en Solarcity Tiles, via Solarcity
Opnieuw relevant: 12 juni 2020 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 29 oktober 2016
Sinds mei 2017 konden geïnteresseerden in de VS reserveren voor de installatie van de Solarroof-tegels van Tesla, die er niet uitzien als zonnecellen maar stiekem wel zonnestroom opwekken. Deze week meldt Tesla aan klanten in staten ‘ver van het distributiecentrum’ dat de deal niet doorgaat, ‘omdat Tesla op zo’n afstand haar beoogde serviceniveau niet kan garanderen’. Dat riekt naar bullshit. Nogal lullig om na 3 jaar wachten per mail te horen dat je mooie zonnedak niet doorgaat en dat je dus al sinds 2017 had kunnen profiteren van zonnepanelen van een concurrent van Tesla. Hieronder het oorspronkelijke stuk van 26 oktober 2016 over de aankondiging van Solarroof (toen nog Solarcity) en de Powerwall 2.0.

Tesla’s thuisaccu 2.0 dubbel zo groot, Solarcity onzichtbaar

Tesla-topman en Solarcity-voorzitter Elon Musk heeft vannacht twee nieuwe producten gelanceerd. De Powerwall thuisaccu heeft een veelbelovende opvolger en Solarcity brengt uitstekend gecamoufleerde zonnepanelen.

Dure inverter is nu ingebouwd en inbegrepen

De rechthoekige nieuwe Powerwall 2.0 neemt evenveel ruimte in als het origineel maar de opslagcapaciteit is ruimschoots verdubbeld, van 6,7 naar 14 kilowattuur. Ook het vermogen dat de accu levert, is verhoogd. Maximaal levert de Powerwall nu 7 kilowatt.

Mocht je het willen dan kun je bij kunslicht tegelijkertijd een pizza in de oven mikken, strijken en stofzuigen. Zonder dat het elektriciteitsnet moet bijspringen. De vernieuwde Powerwall is met $ 5.500 duurder dan het origineel, maar niet dubbel zo duur. Bovendien zit de AC/DC-omvormer nu in de Powerwall zelf. Bij de eerste thuisaccu van Tesla moesten klanten die er los bijkopen, tegen een goeie $ 1.500 extra.

Duurzaam met zonnestroom, zonder het van het dak schreeuwen

Waar de nieuwe Powerwall naar mijn smaak mooier is dan de eerste, zal vrijwel niemand betwisten dat de nieuwe zonnedakpannen van Solarcity mooier zijn dan conventionele PV-panelen. Voor de goede orde. Het huis op de foto hierboven heeft een dak vol zonnecellen. Solarcity heeft een coating toegepast waarvan de transparantie afhangt van de kijkhoek. Vanaf de straatkant zie je niet dat het dak hernieuwbare energie opwekt. Kijk je van bovenaf dan zie je de zonnecellen wel degelijk liggen. Het zonlicht valt dus nagenoeg ongehinderd op het halfgeleidermateriaal.

De zonnetegels zijn in eerste aanzet in vier varianten beschikbaar. Typisch Nederlandse dakpannen zitten er nog niet tussen maar voor modernere woonwijken in Nederland lijkt het nu al een topproduct. Prijzen en cijfers over stroomopbrengst moet ik echter nog schuldig blijven. Wel claimt Musk dat, mits je de opgewekte energie meerekent, het aanschaffen en installeren van de Solarcity pannen goedkoper is dan een gewoon dak zonder zonnepanelen.

Als het niet lelijker én niet duurder is om je dak te gebruiken om duurzame energie op te wekken, is de grootste uitdaging van de zonne-energie in de bebouwde omgeving opgelost. Voor nieuwbouw en renovaties dus sowieso doen.

capture

Bron: Tesla, Solarcity, TechCrunch / Imagecredit: Tesla


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. Lomito schreef:

  Neemt niet weg dat zonnestroom een te laag energierendement heeft en dat met opslag in batterijen het energierendement nog verder wegzakt, tot een niveau dat economisch sowieso al niet haalbaar is maar ook energetisch geen meerwaarde heeft. Dat wil zeggen dat er uiteindelijk meer fossiele energie nodig is dan dat de installatie ooit zal opwekken.

  Pas wanneer zonnepanelen zoveel energie gaan opwekken dat naast huishoudelijk verbruik ook energie overblijft voor productie van nieuwe zonnepanelen (van bodem tot dak) kan PV-stroom opgeschaald worden. Tot die tijd moeten we PV-stroom mijden als de pest.

  • Bert de Groot schreef:

   Dat is gebaseerd op data uit de jaren 90. Toen was de Energy return on energy investment (EROEI) ongeveer 0,82 voor zonnepanelen in Duitsland en Zwitserland. Dit onderzoek is gedaan op basis van oude panelen die inderdaad meer energie kostten dan dat ze in hun leven hebben opgeleverd.

   Laatste onderzoeken laten zien dat de energie terugverdientijd (Energy Payback Time of EPBT)van zonnepanlen in Duitsland (vergelijkbaar klimaat met nederland) tussen de 1 en de 2 jaar ligt:

   https://www.ise.fraunhofer.de/de/downloads/pdf-files/aktuelles/photovoltaics-report-in-englischer-sprache.pdf

   De levensduur van PV kan oplopen tot boven de 40 jaar maar zelfs wanneer je de fabrieksgarantie van 25 jaar zou nemen is de huidige EROEI dus tussen de 12,5 en 25.

   • Lomito schreef:

    Het gaat hier om de praktische EROEI van de combinatie van zonnepanelen en batterij-opslag, niet om de theoretische EROEI van alleen zonnepanelen.

   • Bert de Groot schreef:

    Heb jij de cijfers daarvan dan?

    Ik kan ze niet vinden maar als we even een snel rekensommetje maken zie je dat dit niet in de buurt komt op energetisch niveau.

    De nieuwe accu van Tesla kost €5500 voor 14 kwh en heeft een garantie van 10 jaar (max. 95% capaciteits verlies). Dit betekent dat er 51100kWh opgeslagen zou kunnen worden(is natuurlijk veel meer angezien er nog 95% capaciteit over is maar goed). Stel je voor dat Tesla €0,10/ kWh betaald. Dan zou 5110/5500=92% van de kosten om een powerwall te maken naar energie gaan. Dit kan natuurlijk nooit aangezien er nog veel andere kosten zoals materiaal etc zijn. Stel dit is 10%(wat ik zelfs al veel zou vinden) Dan krijg je 0,1*€5500 = €550 aan energie waar €0,10/ kwh zou uitkomen op een opslag van 5500kWh die gecompenseerd zou moeten worden. Dit betekent dat de EROEI uitkomt op 9.3. Samen met zonnepanelen met een EROEI van minimaal 12.5 kom je dus op de volgende som:
    Input zonnepanelen voor 12,5 kWh is 1kWh. Input batterijen om 12,5kWh op te slaan is 12,5/9,3=1,34kWh. Total einput is dus 2,34Kwh en output is 12,5 kWh dus de totale EROEI is 5,34, nog steeds ver boven 1.

   • Thijs schreef:

    Beste Bert, bedankt voor de berekening. Je aannames kan ik niet allemaal volgen maar onder de streep zit je in de goede orde denk ik.

    Deze studie (uit 2013) van Stanford claimt dat lithiumaccu’s over hun levensduur 10 keer zoveel energie kunnen opslaan als het kost ze te produceren. http://news.stanford.edu/news/2013/march/store-electric-grid-030513.html

    In de afgelopen jaren is de ontwikkeling van de accutechniek hard gegaan. Deze waarde zal voor nieuwe accu’s zeker boven de 10 en dus in de ‘veilige zone’ liggen. Voor pumpedhydro ligt de verhouding echter grofweg 20x gunstiger.

    Belangrijk in deze context is dat niet alle opgewekte stroom eerst via de opslag moet voor hij gebruikt wordt. Direct gebruik van zonnestroom is efficiënter én scheelt slijtage aan de accu. Via de accu verlies je bovendien 5 à 10 procent van de inputenergie. Via een reversibel stuwmeer 20 à 30 procent.

   • Volgens Tu Eindhoven prof Maarten Steinbuch verbeteren accu’s zich evolutionair, niet dusruptief.
    Elke 11 jaar worden ze een factor 2 beter.
    Dus niet zo snel, maar wel steeds beter.
    Grootschalige fabrieken kunnen de prijs wel sneller naar beneden brengen. maar alleen als er concurrentie is.
    Volgens de prof is er ngo geen doorbraak in andere accu technieken die de LiIon gaat vervangen.
    De Li Ion techniek heeft wel de potentie factoren betere accu’s op te leveren. Maar met de verbetersnelheid van de afgelopen jaren zijn daar decennia voor nodig.
    Laten we hopen dat hij ongelijk heeft

 2. Die tesla zonnedakpannen.
  Laten we eerst maar eens afwachten hoe duur en betrouwbaar deze zonnedakpannen zijn, als ze eenmaal op een dak liggen.
  Ik kan me zomaar voorstellen dat een set losse zonnepanelen goedkoper zijn. Een typisch nederlandse opmerking, maar toch.
  Wel een mooi concept.

  Een kwetsbaar aspect is dat elke dakpan een aparte stekker nodig heeft, of een andere vorm van verbinding met de andere dakpannen.

  Dat verbinden gebeurt in routine als de dakpannen gelegd worden.
  En er zijn duizend van die verbindingen.
  Statistisch alleen al is de kans groot dat er dan ergens een of meer probleem verbindingen in zitten

 1. 04 nov 2016

  […] Elon Musk presenteerde eind oktober 2016 een glastechniek waarmee Tesla met ‘ogenschijnlijk gewone daken‘ zonnestroom opwekt. Dit concept verwerkt Tesla vermoedelijk ook in zijn auto’s, […]

 2. 05 jan 2017

  […] dan de huidige marktstandaard. Tesla gebruikt ze om de opslagcapaciteit en het vermogen van de vernieuwde Powerwall-thuisaccu en de veelbelovende Model 3 te vergroten. Met de enorme schaalgrootte van de gigafabriek en de […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.