Diepe geothermie in Nederland: St(r)oom uit de bodem

Geothermische energie (warmte uit de bodem) wordt in Nederland hier en daar al gebruikt om gebouwen en bedrijven te verwarmen. Ex-Shell topman Gerard Krans wil kijken naar de mogelijkheden om met dezelfde bron ook elektriciteit op te wekken. In Nederland moet men naar verwachting tot 4km diepte om continu hernieuwbare energie leveren met geothermie.

Stoom-turbines op aardwarmte

99% van al het materiaal op aarde is warmer dan 1000 graden, alleen in de relatief dunne aardkorst is het materiaal zover afgekoeld dat het gestold is. Desalniettemin zijn de temperaturen in deze korst ook vaak aanzienlijk; per 100 meter die je afdaalt stijgt de temperatuur globaal zo’n drie graden.

In vulkanisch actieve gebieden als bijvoorbeeld IJsland is de aardkorst wat dunner en komt er soms vloeibaar magma via breuklijnen naar de oppervlakte. Dit geeft hier en daar grote risico’s maar ook enorme voordelen: Geothermische energiecentrales hebben in IJsland een aandeel van ± 13% in de elektriciteitsproductie.

Hernieuwbare en betrouwbare energie uit de bodem

Met geothermische elektriciteitscentrales wordt er op schone wijze energie opgewekt. Deze energie is bovendien altijd en op afroep beschikbaar en daardoor complementair aan andere hernieuwbare bronnen. Het bedrijf van Krans, Transmark Renewables, wil deze voordelen ook in Nederland gaan benutten. Vergunningen voor proefboringen zijn reeds aangevraagd, op 4000 meter diepte hoopt Gerard Krans water met een temperatuur van 140 graden celcius aan te treffen.

Voor een standaard stoomturbine op zich nog aan de frisse kant, voor een Organic Rankine Cycle (stoomcyclus met een ander drijfmedium dan water) echter zeker heet genoeg. Mocht het lukken en mocht geothermische elektriciteit in Nederland rendabel te exploiteren zijn dan is een 20% aandeel in de energiemarkt mogelijk.

Bron: Trouw 

Dit vind je misschien ook leuk...