Verbinding tussen Nederlandse en Deense stroomnet hersteld
Eind september 2020, ruwweg een jaar na ingebruikname, bleek een defect aan de onderzeese Cobra-kabel tussen de Eemshaven en het Deense Endrup. Netbeheerder Tennet heeft de afgelopen maanden het defect opgespoord, een klein deel van de kabel vervangen en de noodzakelijke tests uitgevoerd. Vanaf 8 januari 2021 staat de 700 megawatt sterke en 325 kilometer lange stroomverbinding tussen het Deense en het Nederlandse net weer ter beschikking aan de Europese elektriciteitsmarkt. Het originele bericht ten tijde van de start van de bouw (3 januari 2017) hieronder.
Sinds begin september 2019 is de Cobra-kabel tussen de Eemshaven en Endrup beschikbaar voor de elektriciteitshandel. De afgelopen weken is hij al meteen goed gebruikt. Inmiddels hebben netbeheerders Tennet en Energinet de tijd gevonden om de verbinding ook officieel in gebruik te nemen, met een ietwat lullige openingshandeling. Zeker niet lullig is het behaalde bouwtempo. De 325 kilometer lange verbinding van 700 megawatt is in krap 2 jaar gerealiseerd. Puik werk. Het originele bericht ten tijde van de start van de bouw (3 januari 2017) hieronder.
Onderzeese kabel voor goedkope windstroom uit Denemarken
Netbeheerder Tennet en Deense collega Energinet installeren samen een zware hoogspanningskabel tussen de Eemshaven en het Deense Endrup. Via de Cobra-kabel wisselen de Denen 700 megawatt aan elektriciteit met ons uit.
De Cobra-verbinding verhoogt de energiezekerheid en prijsstabiliteit op de West-Europese elektriciteitsmarkt. Met een capaciteit van 700 megawatt transporteert de interconnector evenveel stroom als Nederlands goedkoopste zeewindpark maximaal opwekt.
“De Cobra-kabel speelt een belangrijke rol in de verwezenlijking van een duurzaam internationaal energielandschap”, zegt Ben Voorhorst, operationeel directeur van Tennet. “Verder is de kabelverbinding zo ontworpen dat het in een later stadium mogelijk is om een windpark op zee aan te sluiten.” In 2019 nemen Tennet en Energinet de verbinding in gebruik. De capaciteit is groot genoeg om 700.000 huishoudens tegelijk van elektriciteit te voorzien.
Efficiënte onderzeese gelijkstroomverbinding
De 325 kilometer lange hoogspanningskabel ligt grotendeels onder de Duitse Noordzee en komt aan land in de Eemshaven en het Deense Endrup. Om de energieverliezen tijdens het stroomtransport te minimaliseren, maken Tennet en Energinet gebruik van high voltage direct current (HVDC)-techniek. Omvormerstations zetten de gelijkspanning om in de wisselspanning van de beide binnenlandse stroomnetten.
Het Duitse techconcern Siemens levert de techniek voor de HVDC-stations in de Eemshaven en Endrup. “We werken mee aan vijf van dit soort stroomsnelwegen in Europa. Inclusief Cobra brengen wij de komende jaren 4,6 gigawatt online”, zegt Bernard Fortuyn, bestuurslid van Siemens Nederland. “Daarmee leveren we een aanzienlijke bijdrage aan de integratie van de nationale netten tot een Europees elektriciteitsnet.”
Naast de verbinding met Denemarken beheert Tennet ook onderzeese hoogspanningskabels tussen de Eemshaven en Noorwegen (NorNed, 700 megawatt) en tussen Rotterdam en Groot-Brittannië (BritNed, 1.000 megawatt). Via de HVDC-verbindingen wisselt Nederland overschotten en tekorten aan (duurzame) elektriciteit uit. Noorwegen heeft grote waterkrachtcentrales en Denemarken heeft zowel op land als op zee al een enorme hoeveelheid windturbines beschikbaar.
Bron: Tennet / Imagecredit: Tennet
- Stimuleert Europa de productie van benzinemotoren in China? - 09 dec 2024
- Nul gegadigden voor 3 gigawatt aan Deense offshore windparken - 06 dec 2024
- Uitbater gascentrale wil vergoeding voor beschikbaarheid - 03 dec 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.