Vogelbescherming is goud waard voor offshore windontwikkelaar

Pixabay Public Domain

De Britse vogelbeschermers van de Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) spelen onbedoeld een sleutelrol in de totstandkoming van waarschijnlijk het meest lucratieve offshore windpark ooit. 

Windturbines van 2021 tegen de prijs van 2014

De Ierse projectontwikkelaar Mainstream Renewable Power won in 2014 een contract om voor de kust van Schotland een windpark te realiseren. Direct na de toekenning raakte Mainstream echter in een een slepend juridisch conflict met de RSPB verwikkeld.

De Britse vogelbeschermers vrezen voor aanvaringen van genten, meeuwen en papegaaiduikers met de windturbines en pogen de bouw van het project Neart Na Gaoithe te blokkeren. Drie jaar en meerdere rechtszaken later lijken deze zeevogels definitief aan het kortste eind te trekken en kan Mainstream de ontwikkeling alsnog voortzetten.

Fantastische vertraging voor zeewindenergie

Volgens de oorspronkelijke planning zou Neart Na Gaoithe eind 2017 zijn eerste kilowatturen leveren. Nu is het park op zijn vroegst in 2021 operationeel. De voorwaarden uit het oorspronkelijke contract blijven desalniettemin staan: Mainstream mag nog steeds 450 megawatt aan windturbines plaatsen en de opgewekte elektriciteit tegen het in 2014 overeengekomen bedrag van £ 114,39 (€ 129,62) per megawattuur (MWh).

“Bizar genoeg pakt deze zaak gunstig voor ons uit”, zegt Andy Kinsella, CEO van Mainstream, tegen Bloomberg. “We hebben straks zonder twijfel ’s werelds grootste inkomstenstroom voor een offshore windpark.”

Juist in de afgelopen jaren heeft de kostprijs van zeewindstroom een enorme duikvlucht gemaakt. Toen Mainstream in 2008 de eerste voorbereidingen voor Neart Na Gaoithe trof, lag het standaardvermogen voor offshore windmolens rond de 3,5 megawatt. De turbines die Mainstream nu zal inzetten zijn bijna 3 tot misschien wel 4 keer zo krachtig. Concurrenten van Mainstream sluiten op basis van de technische vooruitgang inmiddels contracten voor onder de £ 60 per opgewekte MWh in Groot-Brittannië, tot zelfs praktisch subsidievrij voor de Duitse kust.

De Britse subsidieverstrekker hanteert bovendien een inflatiecorrectie op uitgeschreven contracts for difference (CfD). De oorspronkelijke £ 114,39/MWh voor Neart Na Gaoithe is daardoor nu al opgelopen tot £ 123/MWh (€ 139,9/MWh). Ter vergelijk: Shell en Eneco bouwen het windpark Borssele 3+4 – ook omstreeks 2021 operationeel – tegen € 54,50/MWh.

Banen en windenergie ten koste van zeevogels?

Naar verwachting spreekt ook het Britse Hooggerechtshof zich komende maand positief uit over de ontwikkeling van het betwiste windpark. Daarna denkt Mainstream de financiering van het bijzonder lucratieve project binnen een mum van tijd rond te hebben en werk te bieden aan 500 mensen tijdens de bouw van het windpark. Eenmaal operationeel levert Neart Na Gaoithe werk aan 100 man en genoeg stroom om het jaargebruik van de Schotse hoofdstad Edinburgh te dekken.

Of deze positieve impact in verhouding staat tot de onvermijdelijke schade voor de zeevogels is lastig objectief te bepalen, ook voor de rechter. Het moet gezegd dat de Royal Society for the Protection of Birds zich in de regel voordoet als een welwillende partner voor verduurzaming, die de ontwikkeling van hernieuwbare energie wel degelijk nastreeft: ‘Slechts in 6 procent‘ van de projecten waarin de organisatie geconsulteerd is, spreekt de RSPB zich negatief uit over de realisatie van windturbines en direct naast het hoofdkantoor van de vogelbeschermers draait zelfs een eigen windmolen van een serieuze 100 meter hoog.

De mooie woorden en acties suggereren dat de bezwaren van de RSPB in dit specifieke geval serieus zijn. Aan de andere kant is er geen duidelijke aanleiding te denken dat de rechter, de Schotse overheid én Mainstream hun huiswerk alle drie niet goed hebben gedaan. Hoe dan ook heeft de slepende rechtsgang de financiële ruimte gecreëerd om extra vogelvriendelijke maatregelen te treffen. Een radar die zwermen meeuwen en genten ziet aankomen en automatisch de turbines stilzet om botsingen te beperken moet er met dit subsidiebedrag makkelijk af kunnen voor Mainstream.

Bron: Bloomberg, Guardian / Imagecredit: Pixabay Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.