NL favoriet bij Eco Marathon; 12 jaar windstroom voor Google

H2.Zero, via Green Team Twente

Een snelle greep uit de duurzame pers- en nieuwsberichten die we je niet willen onthouden. In deze editie o.a. drie uur racen op een reep Snickers, wind op land voor Google en wind op zee voor post-Brexit Groot-Brittannië. 

1. Delft, Twente en Eindhoven kansrijk bij Eco Marathon London

In het Londonse Olympic Park strijden dit weekend gestroomlijnde prototypes om de winst. De champagne gaat naar het team dat brandstofzuinig de meeste kilometers maakt. Zo stimuleert organisator Shell innovatie en efficiënte mobiliteit. Eerder wonnen Nederlanders in het vlakke Rotterdam. Dit jaar is het circuit uitdagender, volgens Hessel Bierma van Green Team Twente: “Zo zit er een 200 meter lange helling, een steile afdaling en een bocht van 90 graden in het parcours.” Naast de Twentse H2.Zero op waterstof doet ook Delft met een brandstofcelauto mee. De TU Eindhoven ‘racet’ elektrisch.

2. Google verzekert zich tot 2029 van Scandinavische windstroom

Techconcern Google koopt de volledige opbrengst van het Noorse windpark Tellenes, nabij Stavanger. Het 160 megawatt grote windpark is eind 2017 operationeel en draait daarna 12 jaar lang uitsluitend voor Google. Daarnaast sluit Google een power purchase agreement voor 76 megawatt uit het Zweedse windproject Lyrestad. De zoekgigant zegt sinds 2007 CO2-neutraal te opereren en speurt continu naar duurzame energieprojecten om dat ook bij de groeiende energiehonger van zijn datacentra vol te houden. In Groningen werken 19 windturbines voor het Google-datacentrum in de Eemshaven.

3. D-Day voor Rockstart Smart Energy startups

De Amsterdamse incubator Rockstart viert komende woensdag de successen van 100 dagen keihard werken. Dan presenteren de startups uit de derde Smart Energy Accelerator de aangescherpte concepten aan investeerders, pers en potentiële partners. Programmadirecteur Freerk Bisschop verklapt alvast dat een van de startups inmiddels samenwerkt met parkeerbeheerder Qpark. Een andere deelnemer sloot een deal van € 200.000 met een ‘Europese gemeente’ en een derde partij heeft de eerste 100 bestellingen voor zijn product te pakken. Namen noemt Bisschop niet maar gokken is op basis van specialismen van de tien deelnemers goed te doen. Woensdag 6 juli weten we het zeker.

4. Kostprijs lithium-ionaccu’s in anderhalf jaar 70 procent lager

De Amerikaanse startup Stem verdient zijn geld met het reduceren van energierekeningen voor gebouweigenaren. Dat doet Stem met behulp van li-ionaccu’s en die koopt het bedrijf steeds goedkoper in. Larsh Johnson, CTO, zag de prijzen voor de opslagsystemen in 18 maanden met 70 procent dalen. “Er ontstaan nieuwe markten enkel en alleen door wat we zien in het prijsniveau van de accu’s”, zegt Johnson tegen Greentech Media

5. Ondanks Brexit vieren Boskalis en Jan de Nul Europees feest

De Europese zeewindsector doet nog even of de Brexit niet gebeurt is. Offshorebedrijf Jan de Nul (Belgisch) installeert bij het Engelse Blyth namens energiemaatschappij EDF (Frans) vijf windturbines van Vestas (Deens). Boskalis (Nederlands) plaatst in opdracht van Vattenfall (Zweeds) elf offshore windturbines bij het Schotse Aberdeen. De turbineleverancier is nog onbekend maar ook hier ligt een niet Britse maar wel Europese partij voor de hand. Siemens (Duits) heeft alvast bevestigd de bouw van een windturbinefabriek in het Britse Hull door te zetten.

Extra leuk: De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, die Groot-Brittannië onlangs feliciteerde met de Brexit, heeft jaren tevergeefs geprocedeerd tegen de bouw van het European Offshore Wind Deployment Centre (ja, echt). Het windpark bij Aberdeen zou het uitzicht vanaf een van Donald’s golfbanen verpesten.

Imagecredit: Green Team Twente


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.