Van het gas af in de horeca, ook op het terras
Het is een kwestie van tijd voordat de gaskraan in Nederland helemaal dicht gaat. Dat heeft gevolgen voor de horeca. En niet alleen in de keuken maar ook op het terras.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Homint.
Sinds de invoering van het rookverbod is het belang van terrasverwarming voor de horeca sterk toegenomen. Vooral gasheaters zijn populair, maar is terrasverwarming op aardgas in het licht van de energietransitie en de gasbevingen in Groningen nog wel een verantwoorde investering?
Terrasverwarming is een must
Je moet als horeca ondernemer lef hebben om het terras niet te voorzien van terrasheaters. Een beetje terras heeft er wel een stuk of vier, vijf zodat gasten comfortabel en warm buiten kunnen zitten. Zelfs als het frisse weer het eigenlijk niet toe laat. Een prima uitvinding! Maar ook één waar wat haken en ogen aan zitten.
Terrasheaters zijn namelijk grote energieslurpers en staan vaak onnodig lang te loeien, zonder dat er ook maar één gast op het terras zit. En terrasheaters zijn al zo ingeburgerd dat veel ondernemers niet eens denken aan duurzamere alternatieven. Zij vinden de gasdicussie vooral bangmakerij en geloven dat er op korte termijn niet veel zal veranderen. Toch zien diverse leveranciers een verschuiving van gas naar elektrische heaters en andere alternatieven. Een verschuiving die vooral wordt beïnvloed door de overheid.
Alternatieven voor gasheaters
Alternatieven voor de energieslurpende gasheaters zijn er genoeg. Zo worden elektrische heaters steeds krachtiger en daarmee een volwaardige concurrent voor heaters op gas. Een veelvoorkomende uitdaging is dat de benodigde capaciteit voor een elektrische heater niet altijd aanwezig is op de aansluiting of het lokale elektriciteitsnetwerk. In dat soort gevallen kiest een ondernemer toch al snel weer voor gas. Bovendien wil niet iedere horecaondernemer van het gas af. Een gasheater geeft namelijk meer warmte af dan de elektrische heaters die zij kennen.
Een nieuwe trend in terrasverwarming is het warmtekussen. Deze kussens werken nagenoeg hetzelfde als stoelverwarming in de auto. Zodra een klant plaatsneemt op het kussen, schiet het verwarmde kussen aan. Homint Projectinrichting & Horeca meubilair heeft sinds dit jaar vol ingezet op de kussens.
“Gas is passé en een elektrische heater is ook net ideaal,” vindt Matthijs Snikkenburg van Homint. “Als je een goede elektrische heater wil, heb je al gauw één groep nodig. Het houdt wel een keer op, zeker als straks de keuken ook helemaal overgaat op inductie.”
Homint verkoopt daarom alleen nog verwarmde terraskussens. De accu in de kussens wordt voor het terras opengaat opgeladen en daarna zorgen de kussens voor een directe verwarming zodra een klant plaatsneemt. In aanschaf zijn de kussens duurder dan een heater maar daar staat een veel lager verbruik tegenover. “Bij een gasheater is dat €2,20 per uur en bij een kussen slechts €0,02”, ligt Snikkenburg toe. De warmtekussens kunnen desgewenst ook in combinatie met enkele heaters gebruikt worden om het zo aangenaam mogelijk voor de gast te maken.
Imagecredit: Skitterphoto via Pixabay Creative Commons
- Biologische plaagbestrijding: Beestjes tegen beestjes - 02 dec 2024
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
- Meer energiebewust en betere timing met een slimme meter - 21 aug 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.