Shell stapt voor $ 200 mln in Amerikaans zonne-avontuur

Shell, via Flickr

Olieconcern Shell zet zijn New Energies ambities kracht bij met een participatie in Silicon Ranch Corporation, Amerikaanse ontwikkelaar van zonne-energieprojecten. Shell neemt een belang van 44 procent in de Texaanse projectonwikkelaar.

Aandelen in windpark Borssele ingeruild voor zonneparken

Silicon Ranch heeft 880 megawatt aan zonnepanelen in beheer, verspreid over tientallen projecten in 14 Amerikaanse staten. Daarnaast heeft de ontwikkelaar ruim 1.000 megawatt aan projecten in de pijplijn. De deal met Shell geeft Silicon Ranch financiële armslag om de groei te versnellen.

“Met deze stap in de snelgroeiende zonne-energiesector kunnen we onze positie als een van de drie grootste elektriciteitshandelaren in de VS nog beter uitnutten “, zegt Marc van Gerven, vicepresident Solar bij Shell. “Tegelijkertijd geven we invulling aan onze New Energies strategie.”

Het belang van 44 procent in Silicon Ranch neemt Shell over van de Partners Group, de Zwitserse investeerder waaraan Shell begin januari juist een aandeel in het nog te bouwen windpark Borssele 3+4 verkocht. De deal is tussen de $ 193 en 217 mln (€ 160 à 175 mln) waard en biedt Shell de optie om in 2021 het belang in de projectontwikkelaar verder te vergroten.

Van olieboer tot electronenboer

Met de New Energies tak bouwt Shell langzaam maar zeker aan een portfolio dat ook na de energietransitie overeind kan blijven. Hierin speelt de opwek en verkoop van (hernieuwbare) elektriciteit en waterstof de boventoon. Naast deze eerste stap in de Amerikaanse PV-markt nam Shell recent posities in projectontwikkelaars voor de Aziatische en Afrikaanse markt.

Aan de verkoopkant waren de overname van laadinfra-expert The New Motion en de Britse energieretailer First Utility enkele hoogtepunten. Daarnaast hangt de overname van het Nederlandse Eneco al enige tijd boven de markt.

Bron: Silicon Ranch, Reuters / Imagecredit: Shell, via Flickr

 

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.