Opschalen met zonnegeluidswal; Groepsaankoop thuisaccu’s

Zonnegeluidschermen 's Hertogenbosch, via Heijmans

In de duurzame economie gebeurt meer dan we kunnen bijhouden. Daarom een snelle greep uit de pers- en nieuwsberichten die we niet willen missen. In deze editie o.a. snelwegzonnecellen en kwantumkorting voor accu’s.

1. Heijmans zoekt plek voor grote zonnescherm-pilot

Heijmans heeft bij Den Bosch het afgelopen jaar twee energieopwekkende geluidsschermen getest. Volgens projectleider Stijn Verkuilen toont de pilot aan dat ‘zonnecellen geïntegreerd in transparante geluidsschermen toepasbaar zijn op grote schaal’. Het bouw- en infraconcern hoopt komend jaar een grotere pilot te starten. Toegepast op alle geluidschermen langs onze wegen en sporen (nu 1.250 kilometer) levert het concept volgens Heijmans elektriciteit voor 125.000 huishoudens.

2. Duizend Australiërs tekenen in op thuisbatterij

Het Australische initiatief SunCrowd heeft afgelopen week een succesvolle bulkaankoop voor thuisaccusystemen gelanceerd. Alleen al in het Australische Newcastle hebben meer dan 1.000 mensen ingeschreven op de groepskorting, schrijft The Guardian. Door de klantvragen de bundelen besparen aanbieders van thuisopslag op marketingkosten en kan SunCrowd een betere prijs voor de systemen bedingen. In Nederland heeft Natuur & Milieu volgens hetzelfde principe meermaals een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen georganiseerd.

3. Hoogste windmolen ter wereld staat in Rijnland-Palts

De Duitse windturbinebouwer Nordex heeft op 100 kilometer ten westen van Frankfurt de hoogste windturbine tot nu toe geïnstalleerd. De recordmolen heeft een betonnen mast van 100 meter hoog met daarop twee stalen segmenten van samen 64 meter. Inclusief de wieken steekt de Nordex-molen maximaal 230 meter de lucht in. Net als concurrent Siemens in een Amerikaanse pilot, mikt ook Nordex op de stabiele, krachtige wind in hogere luchtlagen.

4. Nissan Leaf in top 3 algemene Noorse autoverkopen

Met 2.450 verkopen is de volledig elektrische Nissan Leaf in Noorwegen de op twee na best verkochte personenauto in de eerste helft van 2016. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zag het Japanse merk de verkoopcijfers van de stekkerauto met bijna 60 procent stijgen. Sinds de lancering in 2010 zette Nissan al 25.000 Leaf’s weg in het voor elektrisch vervoer toch vrij koude en uitgestrekte land. Daarmee zijn de Noren goed voor meer dan 10 procent van de wereldwijde verkopen van Nissan’s elektrische verkooptopper.

5. Ook in Australië gaan groene elektronen carpoolen

Het Chinese Goldwind, de grootste windturbinebouwer ter wereld, heeft toestemming gekregen om in Australië een zonnepark te bouwen naast een van zijn windprojecten. Net als in Nijmegen schijnt ook in Australië de zon vrijwel nooit op zijn felst als het stevig waait. De zonnepanelen leveren hun stroom dan ook via de bestaande transformator en stroomkabels aan het Australische stroomnet. Goldwind gaat voor 11 megawatt aan zonnepanelen. De installaties van het 165 megawatt grote windpark bieden wat dat betreft nog ruimte voor uitbreiding.

Imagecredit: Heijmans


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.