Hoe financier je een duurzame verbouwing?

Sven Brandsma, via Unsplash Public Domain

Energiebesparing is goed voor het milieu én je portemonnee. Met deze gedachte stimuleert de overheid energiebesparende maatregelen. Ontdek hoe je de duurzame verbouwing van je woning financiert.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Becam.

Subsidie op energiebesparende maatregelen/ duurzame verbouwing

Isoleren van de woning levert een flinke besparing op. Het isoleren van een spouwmuur is zeer lucratief. Typische eenmalige kosten: €800, besparing: €260 per jaar. Ook het isoleren van een schuin dak, de vloer of het aanbrengen van HR++ glas zijn populaire energiebesparende maatregelen. Een warmtepomp vergt een grotere investering maar verdient zich – samen met de verbeterde isolatie – ook terug.

Een duurzame verbouwing vermindert ook de milieubelasting. Om dit te stimuleren geven veel gemeenten subsidie op het opwekken van duurzame energie, woningisolatie of een aardgasvrije woning.

Financieringsmogelijkheden duurzame verbouwing

Subsidies zijn mooi, maar dekken niet alle kosten. Hoe financier je een duurzame verbouwing? Er zijn verschillende opties:

  • Spaargeld of beleggingen
  • Bijleenregeling
  • Meefinancieren in de hypotheek
  • Onderhandse lening
  • Energiebespaarlening
  • WOZ-krediet
  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet

Je ziet dat er heel wat mogelijk is. Het beste financier je de verbouwing vanuit spaargeld of beleggingen. Bij overwaarde van de woning is een bijleenregeling de beste optie. Een nieuwe woning kopen en direct verbouwplannen? Dit mag je meefinancieren in de hypotheek. Dit moet je wel aan kunnen tonen, bewaar daarom alle bonnetjes goed.

Met een onderhandse lening leen je geld van familie of vrienden. Dit kan ook om een onbekende gaan (particulier geld lenen). Een onderhandse lening is niet altijd verstandig: er kan al snel om enigheid ontstaan.

WOZ-krediet, persoonlijke lening en doorlopend krediet

Een hoge WOZ-waarde geeft recht op een WOZ-krediet. Voordeel van het WOZ-krediet is de lage rente. Een andere lening met lage rente is de persoonlijke lening. Een persoonlijke lening kun je bijvoorbeeld bij Becam afsluiten. Dit is de meest gekozen leenvorm (80%). Hierbij ontvang je een vast leenbedrag tegen een vaste looptijd en rente. Duidelijk en overzichtelijk. De persoonlijke lening is daarom geschikt voor de duurzame verbouwing van het huis.

Het persoonlijke krediet is minder populair, vooral door de wat hogere rentelasten. Pluspunt is het opnieuw opneembaar krediet. Hoe werkt dit precies? Bij een doorlopend krediet los je maandelijks af. Reeds afgeloste bedragen vormen de basis voor een nieuw krediet (tot een maximale limiet). Het doorlopend krediet is vooral geschikt wanneer er op een later moment extra geld nodig is.

Een lening aanvragen

Kom je in aanmerking voor een lening? In veel gevallen wel. Belangrijk is dat er sprake is van inkomen (loondienst, winst uit onderneming of uitkering). De kredietverstrekker beschermt de consument tegen overfinanciering. Dit doet het door middel van een BKR-toetsing. Daarnaast bekijk de kredietverstrekker het inkomen en de (vaste) lasten. Hieruit volgt een leencapaciteit: het maximale bedrag dat je maandelijks kunt aflossen. De maximale lening bedraagt maximaal 50 maal de leencapaciteit.

Het aanvragen van een financiering van de duurzame verbouwing gaat heel eenvoudig: gewoon online. Het is dus niet nodig om een kantoor te bezoeken. Wel is het belangrijk om offertes bij een betrouwbare kredietverstrekker aan te vragen.

Imagecredit: Sven Brandsma, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.