Indoor skiën en boarden in de zomer, op zonnestroom

Wintersport is geen duurzame hobby. Zeker niet als je in een land zonder bergen woont en al helemaal niet als je als Nederlander de sport het liefst het hele jaar door wilt beoefenen. 

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Pricewise.

Binnen onze eigen landsgrenzen kunnen wintersporters het hele jaar terecht bij de ijskoude indoorfaciliteiten van SnowWorld in Zoetermeer en Landgraaf. Dat scheelt een lange rit of zelfs vliegreis naar de Alpen. Daartegenover staat wel het enorme stroomverbruik van de koelmachines, die de indoorpistes ook midden in de zomer beneden het vriespunt te houden.

De eerste stappen richting verduurzaming

SnowWorld kwam een aantal jaar geleden tot het besef dat dat hoge energieverbruik grondig omlaag moest. Inmiddels zijn er mooie stappen gezet die die de twee skihallen aanmerkelijk klimaatvriendelijker maken. Oude koelmachines zijn vervangen door energiezuiniger exemplaren, het licht in de hallen komt uit koudebestendige ledlampen en de restwarmte van de koelmachines wordt nuttig hergebruikt.

Grote aantallen zonnepanelen

SnowWorld nam al groene stroom af bij haar energieleverancier Essent maar besloot ook te kijken naar eigen opwek. Inmiddels leveren 3.000 zonnepanelen op de skihal in Zoetermeer en liefst en liefst 10.000 stuks op de hal in Landgraaf een substantieel deel van het elektriciteitsverbruik van SnowWorld. Bijkomend voordeel is dat de zonnepanelen het best presteren op de zonnige dagen waarop de koelmachines juist het hardst moeten werken.

Pittige installatie

Plaatsing van al deze zonnepanelen was geen eenvoudige klus. De daken van beide skihallen vormen een hellend vlak en zijn oorspronkelijk zeker niet ontworpen voor de grootschalige plaatsing van zonnepanelen. Toch is het zonnestroombedrijf KiesZon gelukt om de klus te klaren. Daarbij onder meer geholpen door Essent-dochters Powerhouse en Indi Energie, die de verantwoordelijkheid voor het projectmanagement en de financiering op zich namen.

Duurzaam imago

Voor SnowWorld kennen de zonnepanelen een betrekkelijk lange terugverdientijd. Puur financieel valt er ten opzichte van een zakelijk grootverbruikerscontract onder het huidige energiebeleid nu eenmaal weinig te besparen. Wel trekt de uitbater van de skihallen mogelijk meer en/of andere klanten. Indoorskiërs en -snowboarders stellen het duurzame beleid binnen SnowWorld in ieder geval op prijs, blijkt uit onderzoek.

Imagecredit: Pixabay

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.