Tecorep sloopt wolkenkrabber voorzichtig en vloer voor vloer

Slopen van hoge gebouwen met explosieven geeft mooie beelden maar ook veel stof, lawaai en rondvliegend puin. In Japan is een wat beschaafdere manier van slopen ontwikkeld. De torens worden hierin van binnenuit ontmanteld en dat geeft veel minder overlast.

Bouwmaterialen én energie terugwinnen in de sloop

Gecontroleerde explosieve sloop lijkt een snel proces maar er gaan maanden van planning en voorbereiding aan vooraf. Afgeschreven wolkenkrabbers staan in de regel tussen soortgenoten die heel moeten blijven. Deze gebouwen worden soms geheel ingepakt om schade te voorkomen. Arbeidsintensief, en dus toch niet zo snel.

Als er dan toch zoveel werk in zit dan is het beter die moeite te steken in doordachte afbraak. Als het even kan met behoud van waardevolle onderdelen, op zijn minst met goed sorteren van herbruikbare grondstoffen.

 

Van onderen of van bovenen?

Zorgvuldig slopen lijkt onrealistisch maar het gebeurd reeds in Japan. Eerder al was er een sloopbedrijf dat gebouwen van onder af vloer voor vloer afbrak (filmje hierboven) Nu is er ook een methode die bovenin begint en gestaag naar beneden werkt (hieronder).

 

Beide methoden werken met sterke hydraulische jacks en met behulp van alle massa die gecontroleerd naar beneden komt wordt hier zelfs energie teruggewonnen. Alle voordelen meegenomen is deze techniek spectaculairder dan knallen met dynamiet, en naderhand hoeft niemand te vegen.

Bron: Wired
ImageCredit: mzacha @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.